duminică, 21 iunie 2009

Vedere de pe Centură + Complexul şarlei Beta

Vedere de pe Centură
Complexul şarlei Beta
Lupii au o ierarhie precisă, respectată cu stricteţe de toată haita. Cine calcă strâmb pleacă, iar viaţa pe cont propriu e cumplită. Cum să mai vânezi de unul singur? Lupul Alfa mănâncă primul şi nu orice: lui i se cuvin ficatul, inima, rinichii, pancreasul – cele mai apreciate de Cumătru. Doar lupul Alfa are dreptul suveran să bâjbâie câte-o blondă norvegiană pe sub cetină de brazi. Masculul Beta stă şi se uită. Veghează ca Lupul Alfa să fie fericit. Trebuie să ţină capul mai jos decât căpăţâna stăpânului. Ca semn de supunere, poate accepta să fie şi urinat tot. De sus! Alfa îl tratează pe Beta ca pe o ... şarlă, o potaie mai mare, dar tot o potaie până la urmă. Ar mai fi trepăduşii - lupii Omega – ultimii din haită. Surori, fraţi şi verişori de-ai Cumătrului. Au grijă de pui, îi instruiesc, aleargă, învăluie prada şi înşfacă ce mai rămâne după ce s-au săturat perechea imperială şi lupul Beta. Dacă au mâncat şi se simt fericiţi, se întorc la vizuină, vin căţelandrii Cumătrului, îi freacă insistent cu boturile la colţurile gurii şi lupii Omega regurgitează, spre bucuria căţelandrilor. Lupul este însă un animal superb, un totem al dacilor vechi, a căror morală austeră am uitat-o cu totul. El a rămas însă ca model în subconştientul nostru extrem de individualist.
Am făcut acest periplu prin etologia lupească pentru a pricepe mai bine etologia politicienilor români. La prima vedere, oamenii se comportă altfel. Oare? E adevărat, au mai evoluat, deşi am întâlnit mulţi români, mai ales de prin Ferentari sau Toboc, folosind expresia de haită „Mă piş pe el!”. Inclusiv printre politicieni – „Îl calc în picioare!”. Să-mi fie iertată vorba slobodă fiindcă realitatea este mult mai crudă decât cuvintele...
„A căzut scroafa din copac!”
Politicienii se adună în partide, tot un fel de haite. Cine fluieră în biserică este înlăturat mai dihai ca pe vremea comuniştilor. Fireşte, nu e trimis la Canal, dar „politicieşte” e terminat. Oamenii de afaceri arondaţi sunt un fel de lupani care trebuie să regurgiteze la comandă. Altfel vin procurorii. E-adevărat, ierarhia nu este atât de mecanică, depinde însă de pădure. La limpeziş, e mai uşor. Prin fumidenii şi hâgiuri, este mai greu. Nu ştii cine îţi sare-n cârcă. Mai concret, de exemplu, Marinelu este lupul Alfa. Nepotu Mătuşii Tamara s-a cramponat de vreo şapte ani în ipostaza Beta. Să ne amintim că şi-a zburlit părul chiar şi faţă de Tataie, care l-a încălzit sub coada lui multă vreme. Cum tot spera să devină Alfa, l-au chemat procurorii să dea cu subsemnatul. Şi aşa a apărut Prostănacu, fericit cu ipostaza Beta, numai să fie băgat în seamă, inclusiv la CSAT. Războinicu Luminii a plecat de-acasă cu brăţări de inox, în timp ce tovarăşu Popoviciiiu a mers cu fruntea sus şi nu a mai intrat la zdup. „Ce crimă a făcut Popoviciiiu? A investit peste un miliard de euro”, a glăsuit Marinelu. Oare de unde să fi avut miliardul ca să scoată din rădăcini livezile de piersici şi de caişi din Băneasa? Nu cumva din sarcinile de partid ale toaşului Ion Dincă Teleagă? Estimp, Războinicu Luminii a scheunat în celulă până când l-au lăsat să facă mătănii în noaptea de Înviere la domiciliu. Forţat o vreme. „Nu-mi mai trebuie CEDO!”, a strigat profetu din Pipera. Mai precis, procurorii i-ar fi amintit: „Gigi, ai o valiză cu bani la noi?” „Aaaa!? Nuuuu!” „Retragi plângerea de la CEDO?” „Daaauuuu!” Eu nu vreau să acreditez ideea că toată România este o haită sau o adunătură de haite, dar mulţi politicieni se comportă aşa, desigur involuntar.
„E prietenul meu, îl iubesc, dar a căzut scroafa din copac!”, ne asigură Olandezu Zburător la Giurgiu, după ce l-a zburătăcit pe Mădălin Voicu din Partidu lu Mucles. Şi doar era carne din carnea mea, sânge din sângele meu! „Cum să spună de preşedintele partidului Mircea Geoană că este un gherţoi?”, s-a întrebat a minunare Olandezu Zburător. Şi a pipăit repetat aerul cu limba, ca o reptilă înaintea atacului decisiv. Gherţoiu se poate sui în copacul partidului, scroafa să-şi vadă de drum. Iată o altă dovadă că o potaie poate fi mai eficientă decât o şarlă într-un partid politic. Iar dacă Prostănacu s-a dus să facă puiniţă la sâmbra oilor de la Huta Certeze, s-a gudurat pe lângă lupul mărilor, opt cu-a brânzei nouă! Va rămâne cu urda între dinţi.
Niţă Ghiţescu sau Ghiţă Niţescu?
Haita se comportă la fel şi faţă de masele de oameni ai muncii cu sindicate slabe. Legea pentru creşterea salariilor din învăţământ a fost votată, a fost confirmată de preşedinte, a fost reconfirmată de Curtea Constituţională, pentru ca apoi să apară şi în Monitorul Oficial. Degeaba! Nu se mai aplică, din motive de criză. Dar vrem profesori de calitate. Ce absolvent bun ar fi dement să se angajeze în învăţământ pentru o leafă de 850 de lei? Dacă profesorii ar fi avut un sindicat puternic, fără potăi la conducere, altfel se dădea teza cu subiect unic. Iar Marinelu a spus că există absolvenţi de liceu, care fac greşeli de exprimare şi de ortografie fiindcă profesorii ar fi slabi. „Unii profesori merg în şomaj pentru că avem o calitate îndoielnică a unui procentaj important de cadre didactice, care nu au ce căuta să predea şi se vede după performanţele şi nereuşitele în viaţă ale copiilor. Ia vedeţi câţi copii care termină liceul, nu vorbesc de licee importante, scriu cu greşeli de ortografie şi ne lămurim care este calitatea educaţiei”, a spus preşedintele cu indignare. Oare aşa să fie? Atunci de ce Motocicleanu nu e în stare să folosească un acuzativ cu prepoziţia „pe”? Să fie tot profesorii lui de vină? După ce l-au dat admirabil în vileag pe IPS Şpagoveanu, ziariştii de la „România liber” au dovedit şi ei că au urmat aceeaşi şcoală ca Motocicleanu: „În timp ce Arhiepiscopul Tomisului şi-a angajat trei avocaţi, după reţeta Becali, care au atacat cu un limbaj jenant jurnaliştii, Patriarhia susţine că înregistrările video sunt indubitabile”. Corect era „i-au atacat pe jurnalişti”. Dar e greu. Mulţi scriu „cui îi e frică” fiindcă nu stăpânesc formele nearticulate. Şi aşa mai departe. Tot profesorii să fie criminalii?
Tare mă tem că vor fi daţi afară tot dascălii buni fiindcă nu vin cu şpaga la haită. Iar ironia soartei are mână lungă. Organizează Ministerul Ieducaţiei teza cu subiect unic şi oferă ca subiect o schiţă de Caragiale. A dracu Nenea Iancu! Şi mort râde de proşti. Degeaba s-a dat de ceasu morţii Abramburica să afle cine a câştigat concursul: Ghiţă Niţescu sau Niţă Ghiţescu? Mai mult, ea a spus că ar fi vinovaţi profesorii care au sesizat că gânditorii de la Minister l-au confundat pe Ghiţă cu Niţă. Logică de tip Abramburica: „Era un text la prima lectură şi trebuia luat ca atare!” Măi, să fie! Conform variantei de la Minister, guguştiucul care a câştigat concursul cu scrisorica de favoare s-a revoltat. Tot el! Adică de ce-a luat concursul? Dacă eram acum elev de clasa a VIII-a, scriam simplu: A câştigat concursul de numire cel care a dat şpagă la dom’inspector, Doamnă Ministru! Nu-i aşa că nu cunoaşteţi asemenea cazuri? Cum aţi ajuns să tutelaţi şcoli şi grădiniţe cu directori inepţi, desemnaţi pe criterii politice? Cum e posibil să acordaţi aceleaşi salarii profesorilor de matematică, română, fizică, chimie, care au activităţi multiple, la fel ca în cazurile profesorilor de desen, muzică, sport, lucru manual, care nu organizează nici olimpiade, nici teze unice, nimic? Pe ce criterii îi desemnaţi pe inspectorii emanaţi de partidele politice? Ce aţi mai făcut cu escrocii care au dat zeci de mii de diplome de bacalaureat ăi de licenţă, fără ca beneficiarii să calce la cursuri? Au fost prinşi în flagrant şi s-a aşternut tăcerea. Să fie vorba de cei 15000 de specialişti de la defuncta Convenţie Democrată? Şi de-acolo, dar noi cunoaştem un personaj din Partidu lu Mucles, numit ministru de Interne, care avea o asemenea diplomă şi care era să fie surprins înaintea flagrantului. Iată cauze pentru care avem profesori slabi în şcolile noastre. Şi toate vin de sus, dinspre clasa politică.

Ucraina cere României să semneze tratatul politic cu Republica Molotov
Parlamentarul Boris Tarasiuk, ex-ministru de Externe al Ucrainei, a venit la Bucureşti în calitate de preşedinte al Comisiei pentru integrare Europeană a Radei Supreme de la Kiev. El a cerut României să semneze un tratat cu Republica Molotov, similar celui promulgat de Emil Constantinescu şi Leonid Kucima. “Am fost preocupat de acuzaţiile adresate României de către Chişinău. Nu ştiu dacă au fost întemeiate sau nu, dar ceea ce se întâmplă între România şi R. Moldova ar trebui să preocupe atât Ucraina, cât şi Bruxellesul. După atâţia ani, încă nu există un tratat politic de bază între România şi R. Moldova. Un astfel de acord ar elimina un semn de întrebare, legat de faptul că România recunoaşte independenţa R. Moldova şi frontierele ei. Aceasta este una din chestiunile cruciale ale politicii europene şi nu ar trebui să existe o dublă interpretare a statu-quo-ului. România trebuie să-şi reevalueze poziţia”, a indicat haholul care – culmea! – este preşedintele grupului parlamentar de prietenie româno-ucrainean. Care prietenie? “Este foarte ciudat că steagurile româneşti au fost arborate în mijlocul mulţimii care protesta la Chişinău. Eu am aşteptat să văd ce explicaţii va oferi România, ca un oficial român să spună că România nu e implicată şi că toate acuzaţiile sunt simple provocări”, a adăugat Tarasiuk. El pretinde că alegerile din Basarabia au fost corecte. Mai mult, Tarasiuk acuză România că a stricat relaţiile cu Ucraina prin expulzarea agenţilor care lucrau pentru Rusia. “Se putea face discret, cum se practică acest lucru. Mai ales că se întâmpla chiar înaintea vizitei planificate a preşedintelui Băsescu la Kiev. Partea ucraineană nu a avut de ales, decât să reacţioneze în consecinţă”, a spus “diplomatul” ucrainean. Cu alte cuvinte, trebuia să ne lăsăm spionaţi mai departe ca să nu afectăm bunele raporturi cu Kievul. Vrea Ucraina să adere la UE? Foarte bine, să se comporte ca atare, să respecte drepturile românilor din nordul Bucovinei, din Herţa şi din sudul Basarabiei fiindcă ei sunt autohtonii acolo. Kievul continuă să sufere însă de complexul hoţului care moşteneşte o succesiune necuvenită - teritoriile istorice româneşti. Publicaţia “Stolicinîe Novosti” arată că România încearcă “să alipească teritoriile istorice prin paşi mici”, acuzând presa şi partidele politice din România că solicită restituirea regiunilor invadate de tancurile lui Stalin. “România Mare nu reprezintă doar o lozincă politică, ci o parte a mitologiei naţionale. La Kilometrul zero din Bucureşti este un monument ce reflectă ideea României Mari, care desemnează multe oraşe ucrainene, moldovene sau bulgare ca fiind româneşti”. Kievul a anunţat din nou că va desfăşura baze militare în regiunea Odesa, mai precis în sudul Basarabiei, nu departe de frontiera României şi, deci, a NATO. “Este în interesul naţional al Ucrainei să dezvolte Delta Dunării”, afirma preşedintele Viktor Iuşcenko încă din 23 aprilie. Dacă NATO tace din nou, la fel ca atunci când ucrainenii aruncau balizele româneşti de pe Braţul Chilia, Bucureştiul pare cuprins de euforie. “Nu avem a ne teme astăzi de mişcări de trupe, de înfiinţări de baze, pentru că acest proces este foarte transparent, foarte bine urmărit de toată lumea şi lucrurile aceste se fac pentru creşterea încrederii”, afirma recent Iulian Fota, consilier prezidenţial din Departamentul Securităţii Naţionale. E aşa de mare transparenţa, încât programul de cooperare la Marea Neagră este un fiasco din cauza tensiunilor din regiune, tensiuni pe care Kievul le alimentează. Reprezentanţii Azerbaidjanului şi Georgiei au anunţat pe 6 mai la Bucureşti că lansarea oficială a programului, co-finanţat cu fonduri europene, va fi afectată de conflictele cu Armenia şi Rusia. Iată un reflex al politicii de la Kiev: Iuri Luţenko, ministrul ucrainean de interne şi feciorul lui de numai 19 ani nu au primit permisiunea să urce într-un avion Lufthansa, pe ruta Francfurt-Seul, fiindcă erau beţi mangă.

În pat cu canibalul
Uniunea Europeană face presiuni asupra Opoziţiei de la Chişinău să accepte “victoria” lui Voronin. Conform declaraţiilor de avere, depuse la Comisia Electorală Centrală, cel mai bogat deputat este tot Voronin. Generalul a ţinut să precizeze că a luat un premiu de la Patriarhul Kirill al Rusiei în valoare de 200 000 de lei (aproximativ 13.400 de euro), pe lângă modestele venituri de 33500 de euro, adunate din leafă şi din pensia de miliţian. Ca un comunist de omenie, împreună cu Tasia, nevasta dumisale, Voronin mai deţine acţiuni de peste 335000 de euro la o bancă pe care o controlează Oleg Voronin, feciorul prezidenţial. Singura formaţiune care nu a mai avut niciun deputat până acum este Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.
“Cu cât se vor începe lucrările noului Parlament mai repede, cu atât va fi mai mare presiunea structurilor europene asupra opoziţiei ‘’pentru a se ajunge la un consens cu puterea’’, ‘’pentru stabilizasrea situaţiei’’ şi ‘’pentru a începe lucrul’’”, apreciază foarte corect Dmitriu Ciubaşenko. El a avertizat cu privire la “înclinaţia patologică a lui Voronin de a păstra puterea cu orice chip”, iar de aici putem deduce şi singuri consecinţele care se vor reflecta asupra bieţilor basarabeni. “Poate fi înţeleasă şi Moscova: dacă Voronin pleacă, atunci Rusia nu mai are pe nimeni aici. De aceea, trebuie să-l susţină până la capăt”, explică analistul. Europa este în criză şi Rusia trece prin momente grele. Şi atunci, nu e mai bine s ascundem gunoiul din Basarabia sub preşul promisiunilor de “stabilitate”. Ceea ce nu pricep nici analiştii, nici politcienii de la Chişinău sau Bucureşti este că Uniunea Europeană şi Rusia nu vor să dezlege nodul gordian de pe Nistru. Singura variantă plauzibilă şi eficientă este sacrificiul oferit de tinerii din Chişinău. Probabil că imaginea cea mai semnificativă din zilele revoltei i-a avut în prim plan pe nişte copii care au scos covorul prezidenţial şi l-au târât pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei au arătat lumii întregi că miliţianul este gol. După care, s-au grăbit maeştrii diversiunilor de tot felul să spună din vârfukl buzelor că erau agenţii Rusiei - nu, nu, erau spionii României. A fost un nou moment risipit pentru reîntregirea naţională fiindcă liderii Opoziţiei au fost incapabili să ia puterea. Palatele erau devastate şi vidul plutea în aer. Puteau doar să intre şi să pună puterile lumii (inclusiv pe politicienii de la Bucureşti) în faţa faptului împlinit. La fel ca în 1918. Momentele de graţie istorică presupun lideri pe măsură. Nu a fost să fie, dar tinerii o vor lua de la capăt. Ei nu mai pot accepta juvăţul lui Voronin. Să revenim la analiza aceluiaşi Ciubaşenko pe care nu am avut bucuria să-l cunosc: “Marianne Mikko, deputat în Parlamentul European, a spus la o conferinţă de presă de la Chişinău de miercurea trecută că Puterea din Moldova consideră Europea de-a dreptul naivă. ‘’Nu este chiar aşa’’, a spus doamna Mikko. Bine, dacă nu e chiar aşa. Dar deocamdată toţi văd tocmai acest lucru. Europenii au conmvingerea că se pot rezolva problemele cu un canibal, aşa cum ai lucra cu un om normal. Dacă aici nu este naivitate, atunci este făţărnicie, duplicitate. Ceea ce e şi mai rău”. Fără comentarii. La antipod, se află “românul” Nicu Popescu, cercetător la Londra în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe: “Refuz să admit ideea că în R. Moldova nu poate avea loc un dialog politic”. El cere “foaie de parcurs” între Partidul Comuniştilor şi Opoziţia de la Chişinău. La Londra e frumos şi Tamisa curge liniştită încă.
Ministrul Cristian Diaconescu a participat la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, unde a pledat pentru acordarea statutului de mediator pentru SUA şi UE. În formatul 5+2, SUA şi UE au doar statut de observatori, în timp ce Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori. Rusia a eliminat România din formatul de negocieri încă pe vremea când şeful diplomaţiei noastre era Adrian Năstase. Cristian Diaconescu a reamintit că prevenirea conflictelor rămâne obiectivul definitoriu al OSCE. “Cred că România are, a avut şi va continua să aibă relaţii deosebite cu R. Moldova. Nu cred că reacţie autorităţilor europene a fost incorectă”, crede Jonathan Scheele, care este acum directorul Direcţiei Reţelelor de Transport Trans-europene în cadrul Directoratului General pentru Energie şi Transport de la Comisia Europeană. După violenţele de la Chişinău, Voronin i-a medaliat pe poliţişti, le-a dat apartamente, după care i-a trimis la instrucţie. Aplicaţiile s-au desfăşurat în preajma unei clădiri părăsite, cu scutieri, cu bolovani şi gaze lacrimogene.
Pe 3 mai, a fost marcată ziua mondială a libertăţii presei. Pentru al şaselea an consecutiv, organizaţia internaţională Freedom House, cu sediul la Washington, a menţinut R. Moldova în categoria ţărilor fără presă liberă, alături de Irak, Armenia, Rusia, Cuba şi China. În scuarul Operei Naţionale de la Chişinău, s-au adunat ieri peste 500 de demonstranţi care au criticat vehement regimul comunist pentru arestarea şi molestarea ziariştilor în zilele de 6-7 aprilie. A fi ziarist liber în Basarabia este o faptă de mare curaj. După ce i-a scăpat gafa cu aderarea la UE odată cu Rusia, Voronin a cerut constituirea unui organism special în cadrul MAE de la Chişinău, care să se ocupe exclusiv de aceste politici. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a criticat formal regimul comunist de la Chişinău pentru încălcarea dreptuyrilor omului. În replică, Konstantin Kosaciov, şeful Comisiei de politică externă din Duma de la Moscova, a declarat că Occidentul ascunde participarea României la organizarea protestelor de la Chişinău. Uniunea Europeană pare divizată cu privire la declaraţia din 7 mai de la Praga, unde se va lansa Parteneriatul Estic, prin care se încearcă democratizarea şi stabilizarea celor şase state ex-sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldovaa şi Ucraina. A pune R. Moldova alături de AzAzbaidjan sau de Belarus înseamnă amânarea sine die a aderării conaţionalilor noştri la UE. Prin urmare, canibalii au libertate de acţiune. Dovadă a dezinteresului UE este şi iritarea de la Bruxelles faţă de acordarea cetăţeniei române pentru basarabeni. Premierul Emil Boc a promis că în 2009, peste 30 000 de basarabeni vor redobândi cetăţenia.
Sentimentul abandonului şi reproşurile la adresa politicienilor de la Bucureşti au devenit o modă la Carei, la Sfântu-Gheorghe sau la… Chişinău. Aşa reacţionează şi publicistul Vasile Şoimaru: “Lumea tot mai des se întreabă cum şi cu ajutorul cui s-a putut ajunge la situaţia în care se află acum, după 5 aprilie 2009, R. Moldova? Voi începe cu... România. Nu vreau să cobor tocmai la anul 1940, când am fost lăsaţi pradă lui Stalin şi Hitler. Evenimentele din ultimele zile au început în 1991, când România postdecembristă, mai mult de frică, a semnat un tratat de prietenie cu URSS (aflată, la acel moment, în agonie), prin care s-a declarat că Bucureştiul nu are vreo pretenţie teritorială faţă de Moscova, chiar dacă se vorbea tot mai insistent despre condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop şi lichidarea consecinţelor lui. Următorul pas ,,lunecos” a fost recunoaşterea independenţei republicii cu denumirea istorică de Moldova (de ce nu fac acest lucru şi grecii faţă de Macedonia?), Cotroceniul grăbindu-se şi aici să fie primul. Dar pe cine a mizat România, în toţi aceşti ani, dintre forţele politice basarbene? Abia la 4 aprilie 2005 s-a văzut pentru cine s-au cheltuit atâţia bani, atâtea eforturi şi speranţe: pe cei care au făcut front comun cu comuniştii împotriva românismului. Din păcate, nici măcar acum nimeni în România nu încearcă să clarifice de ce s-a întâmplat aşa: de unde a venit iniţiativa - de la Kremlin, de la Tel Aviv şi Washington sau de la Cotroceni? Cine sunt realii stăpâni ai situaţiei din România? De ce a vizitat Traian Băsescu Chişinăul în 2005, tocmai în ajunul alegerilor, lăsând impresia că îl sprijină pe Voronin? Cine a impulsionat acest semnal - fals sau adevărat? Ştiu oare românii de bună-credinţă din Ţară ce ,,proiecte” finanţează Departamentul pentru românii de pretutindeni sau Institutul Cultural Român al neromânului Patapievici? S-a luat vreo atitudine faţă de excluderea Basarabiei şi Nordului Bucovinei - primele victime ale comunismului - din Raportul de cvasicondamnare a comunismului în România?”, se întreabă Vasile Şoimaru, preluat de “Romanian Global News”.
În prima şedinţă a Parlamentului ales prin fraudă, Voronin nu a permis accesul la microfon pentru Opoziţie. Pe 5 mai a avut loc prima şedinţă a noului Legislativ la Palatul Republicii de la Chişinău. Din lipsă de sediu propriu. A fost cea mai scurtă şedinţă: doar 20 de minute. Din cei 101 deputaţi, au participat 98. Deoarece comuniştii nu au găsit încă un trădător, nu au stabilit agenda pentru următoarea întâlnire.Tensiunea pluteşte în aer. Bărbaţii ameninţă deschis că eventualii trădători trebuie să-şi ia neamul şi să fugă, altfel vor fi linşaţi. Mai înclinate spre paranormal, femeile promit să-i pună pe trădători la grele blesteme. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, basarabenii par gata să sancţioneze dur orice formă de oportunism în Legislativul de la Chişinău. Unimedia notează că deputaţii comunişti au tăiat microfonul când Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a vrut să vorbească despre fraudarea rezultatelor din 5 aprilie. Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale, a prezentat decizia de validare a rezultatului alegerilor. “Este un nou început de dictatură comunistă. Ordinea de zi nu a fost discutată cu opoziţia parlamentară şi nici nu s-a pus la vot. Cred că vor să găsească cel de-al 61-lea mandat până pe 12 mai”, a spus Serafim Urechean. “Iată exemplu de dictatură - au luat cuvântul, au plecat”, a explicat şi Mihai Ghimpu. Este un Parlament al urii, în care Opoziţia a intrat cu un singur gând: provocarea alegerilor anticipate prin orice mijloace. Voronin a promis un post de vicepreşedinte pentru Opoziţie şi face tot posibilul să blocheze orice proces politic normal din Republica Molotov, altfel trebuie să fugă în Rusia. Cu tot cu Tasia şi cu Oleg. Deocamdată, conducătorii Opoziţiei dau ceva semne de maturizare. “Participăm la prima şedinţă a Parlamentului, dar nu recunoaştem majoritatea comunistă, deoarece votul a fost fraudat. Nu acceptăm funcţii de preşedinte sau vicepreşedinte de comisii, nu vom vota preşedintele Parlamentului sau al statului. Optăm pentru organizarea alegerilor anticipate”, a precizat Anatol Şalaru, vicepreşedintele Partidului Liberal. “Vom participa la această şedinţă a Parlamentului. Mai bine spus, vom fi prezenţi, deoarece nu vom vota niciun preşedinte de Parlament sau şef de stat, nu vom participa la formarea comisiilor parlamentare şi nu vom accepta posturi. O să ne exprimăm punctul de vedere”, spera Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră. Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, este deocamdată pe aceeaşi undă: “Participăm la şedinţa de azi a Parlamentului, nu pentru a vota sau a accepta anumite funcţii, ci pentru a ne expune punctul de vedere, referitor la subiectele care vor fi incluse pe ordinea de zi, inclusiv în ceea ce priveşte fraudarea alegerilor”. Şedinţa a fost prezidată de Ivan Călin, un tovarăş de încredere. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan este unul din favoriţii lui Voronin la funcţia de şef al statului. El a fost preşedintele comisiei juridice din vechiul Legislativ, conduce o comise de anchetare a revoltei din 6-7 aprilie şi e la fel de nărod ca dinozaurul. Ţurcan (iar nu Turcan, cum se pronunţă la Bucureşti) este nume de oaie. Deputatul comunist a promis că va fi ales şi un vicepreşedinte al minorităţilor – atenţie mărită! – “Sunt multe minorităţi naţionale în R. Moldova, inclusiv români”. Berbecul vrea să-i umilească pe basarabeni şi prin această nouă inepţie. Evident, o funcţie de vicepreşedinte va reveni Opoziţiei. Să ghicim care? Andrei Stratan a plecat la raport la Moscova. Nici nu s-au răcit tinerii ucişi de miliţieni, că şeful diplomaţiei de la Chişinău s-a şi dus să ceară părerea lui Serghei Lavrov înaintea lansării la Praga de către UE a Parteneriatului Estic, eveniment ce va avea loc pe 7 mai. “Socrul” lui Voronin are şi acoperire: Republica Molotov deţine formal preşedinţia Comunităţii Statelor Independente, de unde Georgia s-a retras după invazia rusească de anul trecut. De altfel, Stratan nu mai deţine funcţia de ministru fiindcă Guvernul condus de tovarăşa Zinaida Grecianîi şi-a dat demisia “constituţional” pe data de 4 mai, pentru a face loc altui Executiv. Joi, acelaşi Stratan va merge la Praga, unde îl va reprezenta pe Voronin care nici el nu mai este preşedinte. Ceea ce face UE prin acest Parteneriat Estic este un paleativ, o frecţie la un picior de lemn, mai ales că a condamnat R. Moldova să rămână în spaţiul ex-sovietic, alături de Azerbaidjan. Iată de ce era necesară schimbarea radicală la Chişinău, tocmai pentru a ieşi din această captivitate.
Kalman Mizsei, reprezentantul UE la Chişinău, a negat că ar fi oferit un miliard de euro, cu condiţia ca Opoziţia să accepte alegerile fraudate, aşa cum a afirmat Dorin Chirtoacă. “Am vorbit cu domnul Chirtoacă de un milion de ori în ultimele patru săptămâni. Situaţia economică a fost uneori pe agenda discuţiilor, dar în niciun caz aceste declaraţii nu corespund conversaţiilor noastre”, a replicat Kalman Mizsei. Ca să dreagă busuiocul, el a promis că va milita pentru eliminarea totală a vizelor pentru R. Moldova. Dorin Chirtoacă l-a repezit pe Iacob Gumeniţă, şeful poliţiei municipale, care nu i-a permis să-i vadă pe tinerii aflaţi după gratii. “În municipiul Chişinău, noi nu avem poliţie. Este banditism să nu vă subordonaţi administraţiei publice locale şi să refuzaţi accesul primarului general în comisariatele de poliţie. E ca şi cum nu mi s-ar permite să intru într-un birou de la primărie”, a spus Chirtoacă. Gumeniţă nu a prea dat pe la şedinţe, deşi se subordonează primarului. “Am hotărât să nu vin din cauza isteriilor pe care le faceţi în fiecare luni. Azi vreau să conlucrăm, dacă sunteţi în stare”, a spus miliţianul. Numai Vladimir Socor îl caină de peste Atlantic pe Voronin că nu are lucrători competenţi în subordine. “Poliţia şi Securitatea s-au lăsat surprinse, nu au avut informaţiile necesare ca să preîntâmpine tulburările, au intrat în panică după izbucnirea violenţelor, crede V. Socor. În realitate, lucrurile stau pe dos rău de tot. “Persoanele suspecte au fost avertizate din timp de către SIS întru neadmiterea producerii acestor evenimente”, se spune în comunicatul Securităţii din 10 aprilie. Să adăugăm la această probă declaraţia lui Voronin către agenţia RIA Novosti, imediat după evenimente: “Am luat decizia să le cedăm pentru o zi tot ce pentru ei este dorit: cabinetele preşedintelui, speakerului, sala de şedinţe a Parlamentului, telefoane şi calculatoare. Am decis să le cedăm tot ceea ce pentru ei se rezuma la imaginaţia lor despre puterea de stat. Şi ce? Puciul lor s-a împotmolit în propriile lor necurăţii!”, spunea Voronin. Socor are o explicaţie metodică şi pentru sălbăticia miliţienilor: “Prin bătăile din arestul poliţiei, a reizbucnit un obicei al pământului, tradiţie balcanică, moştenită de la otomani şi fanarioţi. Se bătea şi în România straşnic în arestul poliţiei şi al jandarmeriei, înainte de comunism şi în timpul comunismului”. În acelaşi context ciudat, Natalia Morari, cercetată acum în libertate şi considerată de unii basarabeni un fel de Ana Ipătescu instruită de FSB, a promis că va organiza astăzi ceremoniile de doliu pentru tinerii ucişi. Chiar aşa, de ce trebuia ca liderii Opoziţiei să fie treziţi de Nataşa? Ei de ce au stat pe coadă? Nu puteau organiza pomenirea morţilor? E grea politica, fraţilor… “Europa Liberă” anunţă că experţii Comisiei Europene vor prezenta Parlamentului European un raport referitor la folosirea fondurilor destinate Chişinăului. Şi de-aici vor ţâşni mulţi balauri spre clanul Voronin. Proiectul de rezoluţie a Parlamentului European condamnă fără menajamente abuzurile regimului bolşevic.
Dorin Chirtoacă a făcut o declaraţie şocantă pentru “Deutsche Welle”: “Haideţi să facem cumva *conciliere*… - un miliard de euro credite Republicii Moldova… Lăsăm totul aşa, mai pe tăcute, şi mergem înainte*. Aşa sună propunerea oficialilor europeni pentru Opoziţia de la Chişinău, numai să recunoască rezultatele obţinute prin fraudă de către comunişti. “Nu e corect aşa! (…) Dar cât costă viaţa luyi Valeriu Boboc şi a celorlalţi doi? Dar cât costă torturarea oamenilor în comisariatele de poliţie? Dar cât costă sutele de oameni bătuţi? Dreptatea, adevărul nu se negociază!”, a ripostat primarul Chişinăului la oferta gânditorilor de la Bruxelles.
“Mafia Uniunii Europene încearcă să-i acopere pe criminalii regimului Voronin”, titrează şi agenţia Romanian Global News. Erste prezentată aici “prestaţia” Înaltului Reprezentant Javier Solana, care a fost la Chişinău după evenimente. În mod formal, oficialii UE au condamnat vehement teroarea dezlănţuită de miliţienii lui Voronin de după fraudarea alegerilor. “Deutsche Welle” notează că aceşti domni “europeni” nu au reuşit să-i convingă pe liderii Opoziţiei de la Chişinău. Birocraţii s-au comportat lamentabil, ca toţi mafioţii. “Există o grabă a organismelor internaţionale… Dialog putere-opoziţie! Nu există o putere legitimă în R. Moldova. Prin urmare, trebuie concentrate toate eforturile pentru a elucida faptele care au avut loc: fraudarea alegerilor şi încălcările grave ale drepturilor omului. Eu înţeleg că le este dificil şi celor din Europa să recunoască faptul că, timp de 10 ani, documentele şi poziţia lor au fost ignorate de către Guvernul R. Moldova. Şi dacă iese la iveală tot ce s-a întâmplat în R. Moldova la nivel european – s-ar putea ca şi acolo să mai cadă nişte capete… Să fie scorul care o să fie! Dacă cetăţenii R. Moldova, cu bună ştiinţă, în deplină cunoştinţă de cauză şi fără fraudă, vor alege ale partide – foarte bine, dar să fie corect. Dar cum poţi să mergi înainte cu crimă”, s-a revoltat Dorin Chirtoacă. Domnule Primar, jos pălăria! Numai dacă veţi fi consecvent, veţi avea generaţia tânără alături şi lucrurile se vor mişca în direcţia firească. Eu le-aş sugera gânditorilor de la Bruxelles să le dea basarabenilor acel miliard, dar o parte să fie alocată pentru alegeri anticipate, sub control internaţional, iar atunci se va vedea. Numai aşa Uniunea Europeană va da o uriaşă lovitură de imagine. Mai putem însă spera la o schimbare de optică la Bruxelles, din moment ce R. Moldova a fost împinsă alături de Belarus şi Azerbaidjan, deşi preşedintele Traian Băsescu a solicitat în repetate rânduri să fie asociată pentru aderare grupului de ţări din vestul Balcanilor? Dacă luăm în considerare fie şi numai acest tratament nedrept aplicat Chişinăului, rezultă că la Bruxelles opinia României nu contează.
Mult iubitul Vladimir Voronin e convins că UE va drege relaţiile dintre România şi Republica Molotov. Evident, prin obligarea Bucureştiului să semneze un tratat politic, prin care ţara noastră să recunoască iarăşi şi iarăşi ciuntirea teritorială din 1940. Încă-preşedintele a mai scos o perlă din sipet: “Ne înăduşă criza, iar ei vor anchetă!”
Sesizăm două tipuri de limbaj la nivelul UE faţă de Chişinău: unul neoficial, pentru forţarea “compromisului”, şi altul oficial, prin care se recunoaşte brutalitatea regimului stalinist, instaurat de Voronin, cu Moscova în cârcă. Dar şi cu prietenii de la Buhuşi. Oferim drept probă Raportul Parlamentului European, care ar trebui totuşi să aibă ultimul cuvânt. “Raportul specifică foarte clar că s-au petrecut fapte care nu au niciun fel de legătură cu respectarea drepturilor omului. S-a ajuns până la lucruri care pot fi asimilate cu tortura. Arestările s-au făcut ilegal, judecarea acestor cazuri s-a făcut sumar de poliţie, cu judecători aduşi în secţiile de poliţie. Fapte de tortură au fost specificate chiar şi de procurorul general, care spunea că s-au deschis 67 de dosare de analiză a unor sesiări de tratamente rele şi tortură. Unul din aceste cazuri, din experienţa lui de procuror, se va constitui dosar penal împotriva celor care au făcut aceste fapte”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu. “Această misiune a fost deosebit de dificilă deoarece nu ne-am putut imagina cât de multe acţiuni de violenţă s-au întâmplat în R. Moldova”, a spus Marianne Mikko, şefa delegaţiei Parlamentului European. Alt exemplu: “Ne-am întâlnit cu mai multe persoane care ne-au povestit despre “coridorul morţii”, unde tinerii erau bătuţi cu bestialitate până îşi pierdeau cunoştinţa. Am văzut imagbini cu mâini şi picioare rupte. Am văzut chiar şi minori bătuţi. Este ceva ce nu poate fi redat în cuvinte”, a declarat Karin Resetarits, un alt europarlamentar. Voronin a refuzat să se vadă cu delegaţia Parlamentului European. Thomas Hammarberg, comisarul pentru Drepturile Omului de la Consiliul Europei, a cerut autorităţilor de la Chişinău să verifice responsabilitatea poliţiştilor şi superiorilor lor în cazurile de maltratare a tinerilor. Mai trebuie alte probe pentru Înaltul Solana? Ieri, Aeroportul, Casa Presei şi Primăria de la Chişinău au fost paralizate după primirea unor ameninţări cu bombă. Basarabenii cred că alertele au fost opera unor alienaţi sau a agenţilor ruşi, care vor să testeze astfel capacitatea geniştilor de dincolo de Prut. Analistul transnistrean Dmitrii Ciubaşenko e convins că UE are probe din care rezultă că Voronin şi-a distrus palatele, cum a făcut Hitler. De aceea, el a cedat şi a oferit amnistie pentru toţi tinerii arestaţi. În plus, cei de la Bruxelles l-au avertizat că vor bloca toate conturile clanului. Şi de ce n-o fac? Vlad Cubreacov, fost deputat al PPCD, a negat că ar fi distribuit în plenul Consiliului Europei CD-uri care să discrediteze imaginea României. El face o declaraţie stupefiantă: “Persoana care a participat activ la violenţele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău şi a arborat drapelul României, atât pe clădirea Preşedinţiei, cât şi pe cea a Parlamentului R. Moldova, a fost identificată de autorităţi, i s-a intentat un dosar penal, este cercetat în libertate, face parte din echipa Nataliei Morari şi nu este membru al PPCD din Moldova”. Aşa că Procuratura de la Chişinău a hotărât arestul la domiciliu pentru ziarista Natalia Morari, “creierul revoluţiei”! Deputatul comunist Vladimir Ţurcan, un favorit de-al lui Voronin la funcţia de preşedinte, a cerut controlarea Internetului. Noroc de Vladimir Socor, suporterul lui Voronin din SUA, cel care a defăimat consecvent România: “Poliţia şi Securitatea s-au lăsat surprinse, nu au avut informaţiile necesare ca să preîntâmpine tulburările şi au intrat în panică după izbucnirea violenţelor”.
După ce ne toarnă la Uniunea Europeană, Vladimir Voronin îi incită şi pe ruşi împotriva României. Dfupă discursul lui Traian Băsescu în faţa Parlamentului de la Bucureşti, a venit şi replica lui Voronin de la Chişinău. În limba rusă. “România nu este un generator de stabilitate pentru R. Moldova şi pentru regiunea din jur. Pretenţia domnului Băsescu de a se preocupa de cele patru milioane de români nu este decât o dovadă a neînţelegerii realităţilor din R. Moldova. Grija obsedantă a domnului Băsescu pentru românii din Basarabia este o manifestare a românismului agresiv şi un factor de aţâţare a vrajbei interetnice. Autorităţile de la Bucureşti confundă istoria şi cultura cu politica”, a spus Voronin. Comuniştii au clonat 400 000 de alegători fictivi. Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a renumărat voturile, dar a refuzat să ofere spre verificare listele electorale, aşa cum a cerut Opoziţia. Astăzi, CEC anunţă rezultatele definitive, prin care vrea să bată în cuie disputa de dincolo de Prut. Opoziţia nu a participat la renumărarea voturilor. În doar două luni, regimul comunist a clonat peste 400 000 de alegători fictivi. “Vom prezenta probele fraudării la Curtea Constituţională şi vom cere extinderea termenului pentru analiza listelor de alegătrori. Inclusiv, dorim să scanăm şoi listele alegătorilor de peste hotare, ca să demonstrăm multipla votare”, a spus Mihai Ghimpu , preşedintele Partidului Lioberal. “După ce vom prezenta probele, care demonstrează falsificarea alegerilor, Curtea Constituţională ar putea să decidă ca următoarele alegeri să fie fără participarea partyidului Comuniştilor”, a spus Serafim Urechean. Curtea de Apel de la Chişinău a decis ca Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Acţiunea Populară, să rămână în arest 25 de zile. El este învinuit de tentativă de uzurpare a puterii de stat. În acest tiomp, cei doi băieţi ai politicianului basarabean se află în custodia Ambasadei române de la Chişinău. Chiar dacă situaţia lui este dramatică, Tudor Panţîru crede că “este o provocaţie”. Sergiu Mocanu a fost consilier al lui Voronin, iar în 2007 a fost demis. Rusia îşi arată din nou colţii: Serghei Lavrov a anunţat că Rusia va ajuta Transnistria şi i-a atenţionat pe cei de la Bruxelles că “parteneriatul estic”, în care ar trebui cuprinsă şi R. Moldova, nu ar fi de dorit să provoace noi linii de demarcaţie. Adică Basarabia să rămână în CSI. “Financial Times” notează că revolta de la Chişinău testează capacitatea Uniunii Europene de a promova stabilitatea şi prosperitatea în regiune. Tulburările de la Chişinău implică un stat membru al UE şi al NATO – România, ceea ce este o adevărată provocare pentru Bruxelles. Ca să nu supere Rusia, UE va sacrifica România, desconsiderând şi R. Moldova? Parteneriatul estic este un paliativ politico-economic, în care mai intră Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Ucraina, unde se va crea o zonă comercială liberă cu UE, iar Rusia se simte tot mai ofuscată. Lipirea R. Moldova de Ucraina şi Belarus denotă expedierea acestei provincii româneşti spre colosul de lut CSI. Chiar dacă Traian Băsescu solicitase la Bruxelles alipirea R. Moldova la ţările din Balcanii de Vest – Croaţia şi Albania.
Kremlinul face presiuni prin interpuşi europeni ca Bucureştiul să semneze tratatul politic de bază cu Voronin. Preşedintele rus Dmitri Medvedev consideră “monstruos” tricolorul României, arborat pe palatele lui Vladimir Voronin. “Eu înţeleg că oamenii pot fi nemulţumiţi de rezultatele alegerilor, pot să înţeleg când opoziţia cere puterii anumite acţiuni, precum renumărarea voturilor. Dar toate acestea trebuie să aibă loc în cadrul absolut al procedurilor legale. Ceea ce s-a petrecut în statul nostru vecin (sic!), în Moldova, este, din nefericire, un exemplu că evenimentele pot să evolueze absolut pe cale anticonstituţională. Acele imagini pe care le-am văzut arătau ceva oribil, când pe principalele clădiri guvernamentale, simboluri ale statului, se încerca arborarea steagurilor altui stat. Dacă aceşti demonstranţi doreau pierderea suveranităţii statului lor sau doreau să trăiască într-o altă ţară, sub un alt steag, atunci aceasta are alte înţelesuri”, a spus preşedintele Federaţiei Ruse, preluat de RIA Novosti. Basarabenii au voie de la Moscova să protesteze, dar cu aprobare de la Kremlin. “Un asemenea gen de activitate civică trebuie să aibă loc în forme legale şi nu în regimul aşa-numitelor revoluţii portocalii, care în spaţiul post-sovietic nu au adus nimic, în afară de sărăcie şi probleme legate de drepturile omului. Este inadmisibilă arborarea steagurilor altui stat pe clădirile instituţiilor de stat din Moldova”, a adăugat Medvedev. Merită să aducem unele clarificări pe marginea acestor afirmaţii prezidenţiale. În primul rând, tricolorul României nu este monstruos, aşa cum nu este nici drapelul Rusiei. Tricolorul nostru este insemnul tuturor românilor şi trebuie respectat. În al doilea rând, Gheorghe Ghimpu, moşul lui Dorin Chirtoacă, a arborat tricolorul românesc pe Parlamentul de la Chişinău încă din 1990 şi, de-atunci, drapelul nostru nu a mai coborât de-acolo, chiar dacă are acum o stemă ca să difere puţin de heraldica actuală de la Bucureşti. Capul de bour era marca Muşatinilor şi face parte din tezaurul tuturor românilor, nu numai al basarabenilor care reprezintă doar o parte a moldovenilor. Este surprinzător că sfetnicii ruşi nu l-au sfătuit cum se cuvine pe Medvedev, să nu vorbească “emoţional” (gura fără el). Pe de altă parte, aceiaşi consilieri puteau să-l lumineze pe adjunctul lui Vladimir Putin (chiar dacă e preşedinte) că “Moldova” nu este vecină cu Rusia. Între Nistru şi frontiera Federaţiei Ruse ar fi peste o mie de kilometri – teritoriu ucrainean.
Lumea se schimbă, inclusiv în Basarabia, tinerii români din Republica Molotov vor o altă viaţă, nu mai acceptă umilinţa încă patru ani, nu mai admit criza identitară, indusă de alogeni părinţilor lor, iar Kremlinul pariază pe aceeaşi mârţoagă - Voronin. Este liber s-o facă, dar toată lumea vede. Europarlamentarul Emma Nicholson a făcut cea mai corectă descriere a terorii instituite de Voronin. Până şi Vladimir Jirinovski i-a avertizat pe oficialiţii ruşi că basarabenii nu-i mai suportă pe comunişti şi i-a sfătuit să nu mai acorde credit trecutului. Ar fi chiar şi în interesul Rusiei.
Revoluţia orfanilor merge mai departe
M-a tulburat mult mesajul Anastasiei Condruc, o studentă din Chişinău, despre “revoluţia orfanilor”. Iată un fragment pe care ar trebui să-l citească orice conducător european, inclusiv Medvedev şi Putin, ca să priceapă ce se întâmplă în Republica Molotov: “Cu părinţii plecaţi prin Italia şi Moscova, am încercat să ne facem soarta cu mîinile noastre. Iar părinţii care erau acasă au fost prea laşi ca să fie alături de noi. Opoziţia s-a ascuns, nu ştia ce să facă cu noi atît de mulţi şi atît de porniţi. Am rămas singuri cu indignarea noastră. Sîntem o generaţie de orfani. Orfani de părinţi, de limbă şi de istorie”. Orice discurs politic păleşte în faţa expresiei pe care o dă numai disperarea.
Partidul European Liberal Democrat solicită Comisiei Europene să nu accepte concluziile OSCE privind “alegerile libere şi corecte” din R. Moldova şi consideră că scrutinul trebuie repetat sub strictă supraveghere internaţională. Aflăm că “spionul român” Johnattan Jerusalayem Netanyahu, arestat şi bătut, este preot ortodox la biserica “Sfântul Gheorghe” din Chişinău. Procuratura l-a învinuit de organizarea protestelor din Chişinău. Poliţia lui Voronin a anunţat că l-a găsit pe Eugen Ţapu, un tânăr de 26 de ani, strangulat într-un bloc din Chişinău. În realitate, este al patrulea asasinat confirmat. Trupul lui a fost trimis familiei într-un sicriu metalic sigilat fiindcă “era în stare de putrefacţie”. Procuratura de la Chişinău neagă asasinatul şi susţine că Eugen, un tânăr de peste 80 de kilograme, s-a spânzurat cu şireturile de la pantofi! “Nu se cunoaşte cauza sinuciderii”. Presa şi societatea civilă din Basarabia acuză regimul mafiot că a aretstat sute de tineri nevinovaţi, mulţi fiind încă daţi dispăruţi. Prin urmare, numărul morţilor trebuie să fie cu mult mai mare. Trupul lui Valeriu Boboc a fost dezgropat şi examinat în prezenţa unor ezperţi internaţionali. Tânărul avea lovituri grave la tâmple, avea o coastă fracturată, era plin de vânătăi, iar Procuratura lui Voronin a anunţat că s-a intoxicat uc o substanţă necunoscută. Tânărul Ion Ţibuleac din satul Bolohani, Orhei a murit cu hemoragie internă, cu coastele rupte, cu un picior frânt. “A fost aruncat ca un câine în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău”, a spus tatăl băiatului. Procurorii i-au comunicat că tânărul s-a… electrocutat.
Vladimir Socor nu se dezice de Voronin. “Jurnal de Chişinău” publică un interviu cu Vladimir Socor, un analist originar din România, foarte apreciat la New York şi la Moscova, un susţinător deschis al lui Voronin. Desigur, în numele democraţiei. “Autorităţile s-au comportat foarte defectuos, neprofesionist. Nu aveam eu mare încredere în profesionalismul autorităţilor niciodată. Aveam încredere, poate, în intenţiile lor bune, nu şi în profesionalism. Acum s-a văzut că profesionalismul lor s-a dovedit a fi practic inexistent. În primul rând, poliţia s-a dovedit a fi complet neechipată şi neantrenată pentru controlul mulţimilor. Un eşec mai grav al autorităţilor nici n-am mai pomenit. După devastarea instituţiilor, poliţiştii au fost atât de panicaţi, încât au reacţionat prin bătăi şi torturi. Astfel, aceştia au încercat, probabil, să se răzbune pentru camarazii lor răniţi în timpul protestelor. Un lucru complet neadmisibil din punct de vedere al legii, al democraţiei. E un lucru complet nedemn pentru R. Moldova şi inevitabil se va întoarce împotriva autorităţilor. Se crede în general, şi eu cred acest luc ru, că dl. Voronin concentrează puterea de decizie în mâinile sale, dar eu nu ştiu care este fluxul informaţiilor pe care îl primeşte preşedintele Voronin. Nu ştiu în ce măsură dl. Voronin află imediat tot ce se întâmplă, pentru că o asemenea conducere unipersonală este foarte ineficientă. Dl. Voronin nu este responsabil de maltratarea tinerilor, dar poartă răspunderea politică. Vinovaţi sunt poliţiştii care au bătut. Despre preşedinte sau prim-ministru nu se poate spune că ei sunt vinovaţi. Ei poartă răspunderea politică. E o deosebire foarte importantă”, a explicat Vladimir Socor. Despre Kalman Miszei, reprezentantul UE în R. Moldova, se spune la Chişinău că agenţii lui Voronin i-au lăsat ceva fierbinte la aşternut, l-au filmat şi omul dă din colţ în colţ. “Financial Times” susţine că România “impulsivă” trebuie să semneze tratatul de bază cu Voronin, prin care să recunoască pe vecie consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop. Ziarul ne informează că “Traian Băsescu a răspuns oferind cetăţenie moldovenilor care vorbesc o variantă a limbii române”. Ignoranţa face carieră şi la case mari. Iar pentru ca proiectul Parteneriatului Estic, de care vorbeşte ziarul, să reuşească, ar trebui să se înfăptuiască unirea R. Moldova cu România. Numai aşa s-ar putea izola focarele bolşevice favorabile Rusiei la frontiera NATO şi UE. Ce să mai vorbim despre publicaţia “The Economist”: “Comuniştii aflaţi la putere, de fapt un partid de centru-dreapta, ar fi câştigat oricum alegerile, chiar şi fără a trişa în faţa rivalilor, limitând accesul opoziţiei la mass-media şi alcătuind liste electorale incorecte.” Departamentul de Stat american a cerut guvernului R. Moldova să-şi respecte propria legislaţie. Un senator italian a început deja să urle că “vin moldovenii cu cetăţenie română” şi i-a cerut lui Silvio Berlusconi să intervină la Bruxelles. Să sperăm că România va rezista şi va duce până la capăt legea pentru o reparaţie morală elementară: recunoaşterea cetăţeniei române pentru basarabeni.
Au apărut probe indubitabile, publicate de UNIMEDIA şi “Jurnal de Chişinău”: dacă băieţii, care au protestat paşnic împotriva fraudării alegerilor, s-au ales cu coastele rupte sau chiar cu moartea, numeroase fete au fost violate de miliţieni. Aşa cum au procedat şi “majurii” lui Ion Iliescu în 1989-1990. Amnesty International a cerut ca poliţiştii lui Voronin să nu fie amnsitiaţi pentru comportamentul lor criminal, aşa cum sugera Marian Lupu, un tovarăş de nădejde, fost preşedinte al Parlamentului. Avocatul Ştefan Matei este primul care dă în vileag practicile primitive din beciurile miliţiei lui Voronin. Unele au fost siluite chiar în comisariatele de poliţie. Este o formă de intimidare politică a femeilor în regimulrile brutal totalitare. “Dacă până acum au circulat doar nişte zvonuri, avocatul Ştefan Matei vine să le confirme. Avocatul Ştefan Matei apără intersele unei tinere, care a fost violată la comisariatul de poliţie al sectorului Buiucani”, arată UNIMEDIA. Evident, fata a refuzat să depună mărturie în faa presei, iar numele ei nu a fost dat publicităţii. “Doi poliţişti m-au ţinut, iar al treilea a abuzat de ea”, relatează avocatul Ştefan Matei. Dramele de la Chişinău amintesc de brutele miliţiei lui Ion Iliescu, indivizi care au nenorocit destine şi care nu au plătit nici până astăzi pentru faptele lor. Traume au fost, unele femei au sfârşit tragic, unele chiar s-au sinucis, uneori s-au născut şi copii, ziariştii au scris cu indignare, s-au făcut filme, iar Tataie este şi astăzi un senior fericit. De unde concluzia că, nu doar originea etnică unitară, dar şi unitatea de regim politic poate genera reacţii primitive similare. Majoritatea miliţienilor lui Voronin sunt tineri veniţi din Chiţinău sau din satele basarabene. Unde au învăţat asemenea comportamente gregare, dacă nu la şeful suprem, care-i face felul nevestei unui ministru important din Republica Molotov?
Tinerii aceia frumoşi, cu părinţi prea laşi sau prea stupizi ca să iasă în stradă pentru drepturile lor, sau plecaţi la muncă în Italia, în Spania sau în România, seamănă cu “decreţeii” din Bucureşti, care au făcut “revoluţie” pe tancurile generalului de ghips. Cei din deceniul groazei sau “iepopca dă aur” au crescut cu cheia de gât, lângă ghena de gunoi, cu misiune precisa de la mamele lor: să stea la coadă în spatele blocului, lângă tobogan, când “se bagă tacâmuri”. Iată de ce m-au impresionat elevii şi studenţii de la Chişinău şi dreptatea trebuie să fie de partea lor. Supuşi tratamentelor degradante, ei se tem să depun mărturii fiindcă “europenii” vin şi pleacă, iar ei rămân cu bestiile. L-am văzut pe premierul ceh Mirek Topolanek spunând senin: “Nu cred nimic din ce aud şi doar 50% din ce văd”, după care s-a hlizit când Voronin a zis că “este înjositor” ca România să ajute R. Moldova să intre în UE. Mârlanul discută de la egal la egal cu gânditorii de la Bruxelles. Văzând comportamentul celui care reprezintă Uniunea Europeană, m-am întrebat ce căutăm noi alături de nişte indivizi prostiţi de cartofi. El nu crede nici ce aude, nici ce vede! Tinerii încarceraţi au fost torturaţi, după care au fost obligaţi să semneze declaraţii că nu vor transmite nimic către presă, nu vor face mărturii către comisariatele de poliţiei sau către procurori şi avocaţi. Miliţienii l-au ameninţat cu moartea pe Vadim Ungureanu dacă spune ce-a păţit. Alexandru Fleaş, consilierul primarului Dorin Chirtoacă, a declarat că nişte părinţi au cerut la Primări asistenţă juridică pentru copiii lor maltrataţi de miliţieni. După câteva zile de discuţii cu feciorii lor, părinţii au renunţat de frică. “Primăria Chişinău a susţinut moral mai mulţi tineri care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie, acordându-le asistenţă juridică gratuită, pentru ca ei să depăşească frica şi să-şi cunoască drepturile lor de cetăţeni, care le-au fost încălcate”, a precizat consilierul primarului Dorin Chirtoacă. În urma investigării persoanelor arestate după 7 aprilie, Primăria deţine înregistrări audio, video, poze cu persoanele care au fost supuse unor tratamente inumae şi pe care le-a prezentat Parlamentului European. Oficial, s-au înregistrat deja 41 de persoane maltratate, 3 morţi şi două persoane dispărute după protestele din 7 aprilie.
O comisie a Organizaţiei Naţiunilor Unite a investigat tratamentul aplicat persoanelor arestate la Chişinău. Experţi ONU au constatat că majoritatea erau tineri fără antecedente penale şi că autorităţile din R. Moldova au comis împotriva lor violenţe extreme. Au fost loviţi cu bâte, cu pumnii şi cu picioarele. Există femei bătute cu bestialitate, arată raportul. Nu li s-a permis să beneficieze de consiliere juridică. Au fost forţaţi să semneze declaraţii sau documente pe care nu au avut voie să le citească. Regimul Voronin nu a avut nicio reacţie la ancheta ONU. Deoarece comuniştii au dat o lege prin care toţi demnitarii, deputaţii şi primarii sunt obligaţi să aibă doar cetăţenia R. Moldova, Dorin Chirtoacă a fost nevoit să renunţe la cetăţenia română. În acelaşi mod au procedat 21 de deputaţi recent aleşi. Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, şi Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, au prezentat în plenul Parlamentului European dovezile fraudrii alegerilor din Republica Molotov. Ei s-au întâlnit şi cu reprezentanţi ai Consiliului Europei de la Strasbourg. Eurodeputatul Alexandru Nazare (PDL-PPE) a apreciat că misiunea UE la Chişinău “trebuie să demareze în cel mai scurt timp posibil. În caz contrar, rezoluţia care tratează situaţia din R. Moldova, programată pentru plenara dinb mai, este compromisă. Este nevoie acum de un lobby susţinut din partea tuturor europarlamentarilor români, indiferent de culoarea lor politică, pentru atingerea acestui obiectiv”. Dorin Chirtoacă este convins că UE va trimite curând o misiune pentru investigarea abuzurilor semnalate atât de opoziţie, cât şi de forurile pentru apărarea drepturilor omului. Eugenia Chistrugă, şefa misiunii R. Moldova la Consiliul Europei, a acuzat România de organizarea “loghiturii di stat”, dar când a ajuns la întrebări, a dat dosul, spre surprinderea reprezentanţilor Comisiei Europene şi ai Parlamentului European. A vorbit ruseşte cu şefa comisiei UE-R.Moldova, a ascultat întrebările parlamentarilor români, după care a ieşit. Fără să dea măcar “Bună ziua!”. Aşa a educat-o Voronin. "Dacă noul preşedinte al R.Moldova va deveni o persoană ce promovează o filosofie similară cu cea a lui Voronin, atunci relaţiile dintre R.Moldova şi Rusia se vor dezvolta destul de stabil", declară Constantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus. Conform acestei “filozofii”, Kremlinul face mai departe presiuni printre gânditorii de la Bruxelles pentru a pune România la punct ca să renunţăm astfel la legea privind restituirea cetăţeniei române. “Nu ne îngrijorează îngrijorarea UE în legătură cu Ordonanţa privind cetăţenia”, a îndrăznit Adriean Videanu. Să sperăm că această atitudine firească va dura la Bucureşti. Nu ştiu ce demon mărunt mă face să citez chiar şi aici puţin din Prostănacu. Merită: “Nu putem priva fraţii noştri de dincolo de Prut de dreptul sângelui şi dreptul solului. Conform Legii cetăţeniei. Până acum au fost mai degrabă obstacole de natură birocratică care au împiedicat un număr important de cetăţeni ai R. Moldova, care sunt români cu acte, născuţi pe teritoriul românesc, din părinţi români”. Chiar şi indignarea cea mai sfântă poate fi imbecilă, mai ales că tot Traian Băsescu este de vină. Am reţinut o constatare făcută de nobeliabilul Mircea Cărtărescu: “Să-l blamezi însă (pe preşedinte) pentru toate mizeriile ce se petrec în această ţară în care cam toţi politicienii sunt mai proşti, mai răi şi mai venali decât el este echivalentul uciderii ăefului de trib în anii în care nu plouă”. Aici are perfectă dreptate: vom avea secetă mare în acest an.
Iese şi Maiestatea pe covertă ca să-l susţină pe Duda întâiul să ajungă prezident. “Am chibzuit îndelung, în ultimii ani, la propunerile de a ne implica din nou în mersul statal al României. Am făcut mereu bine ţării noastre, nu am forîat niciodată lucrurile şi nu am profitat personal de întorsăturile istoriei recente. Actul potrivit pentru ţară vine la momentul potrivit. Cred că acest moment a sosit”. Ce scheunat va fi pe lângă zidurile Cotrocenilor…
Viorel Patrichi