luni, 19 februarie 2018

România lucrului țapăn făcut. Mimoza de la Interne și Ficusu din vârful dealului

România lucrului țapăn făcut
Mimoza de la Interne și Ficusu din vârful dealului

Noi căutăm soluţiile pe care le aşteaptă mulţi din partea noastră şi pe care domnul preşedinte Dragnea le-a propus.”
(Vasilica-Viorica Dăncilă, specialistă în ideile ciuce de la Universitatea Ghica din Alexandria).

Mare noroc pe România că Mihai Tudose nu era potrivit pentru înaltele exigențe politice, impuse de Partidu lu Mukles! Așa am aflat că se poate și mai bine, că este loc berechet. De fapt, reproșul pe care i l-a făcut Abramburica de față cu Popândăul care a lansat ideile ciuce de la Smîrdioasa spune totul despre grava rătăcire strategică a lui Tudose: „Nu v-ați asumat legile Justiției!”. Nici satârul nu putea fi mai convingător decât aceste vorbe. Tudose a amuțit: mai trebuia să-i spună scurt „Ești dușmanul poporului PSD!” Însă era suficient. Ce-i mai trebuia lui întâlnirea cu Shinzo Abe, premierul Japoniei, de a doua zi? Și a plecat din Palatul Victoria.
Așa a apărut Vasilica-Viorica Dăncilă, o speranță rară a politicii europene. Stăpânește perfect ideile ciuce, adaptate de Liviu Dragnea la condițiile patriei. Cine vorbește desprfe mafia roșie are ceva contra patriei: „Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Legat de parteneriatul strategic - este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, s-a minunat partinic Vasilica-Viorica Dăncilă. Evident, ea se referea la Monica Macovei, la Cristian Preda, care au vorbit despre circul lui Ciordache din jurul legilor Justiției, numai să scape Liviu DRagnea de dosare. Deci despre lucruri concrete. În schimb, Victor Boştinaru (PSD) a apreciat că executivul european, care a criticat modificările la legile justiţiei, fie nu cunoaşte situaţia din România, fie închide ochii la anumite aspecte. El a vorbit despre existenţa unui "protocol secret" între Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi un serviciu secret, care a permis să se facă „poliţie politică în România” şi a apreciat că executivul european „sau a ştiut, sau a tăcut”. Eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu (PSD) a spus că, "din 2005, Romania are un sistem care se bazează pe protocoale secrete între servicii secrete şi autorităţi, protocoale moştenite din sistemul imediat de după Revoluţie". Deci, PSD ține toate frâiele guvernării și puterea este la… statul paralel! Deci, în țara noastră se face poliție politică. Care afirmație afectează mai grav prestigiul României? Este normal ca instituțiile statului să colaboreze contra mafiei roșii. Și toți au atacat-o pe Monica Macovei! Eu nu neg că există și procurori sau ofițeri care încalcă legile, dar cad și ei. Asta înseamnă stat de drept: să nu fie iertat nimeni pentru desconsiderarea legilor.

Urgia și deontologia

Profesorul Ion Coja laudă decizia inspirată a lui Liviu Dragnea privind desemnarea doamnei Dăncilă pentru funcția de șefă a Guvernului. În fond, noi pe Dragnea l-am votat, ne amintește domnul Coja. Și adaugă: „Un proverb arab spune că, dacă vrei un câine credincios pe viață, alege-ți o cățea”.
Mie îmi place ideea cu cățeaua, dar am niște întrebări la care tare mult aș vrea niște răspunsuri:
- Când s-a înscris doamna Dăncilă la Universitatea fantomă Ion Ghica din Alexandria?
- Când a absolvit doamna Dăncilă cursurile de la Universitatea fantomă Ion Ghica din Alexandria și la ce specialitate?
- Poate doamna Dăncilă să ne ofere câteva nume de colegi și de profesori de la Universitatea fantomă Ion Ghica din Alexandria?
- A fost cumva doamna Dăncilă colegă de universitate cu Liviu Dragnea?
- Când a dat doamna Dăncilă examenul de licență la... Petrol și Gaze de la Ploiești și la ce specialitate?
- Cine au fost profesorii din comisie?
- Colonelul Silviu, „rectorul” Universității fantomă Ion Ghica din Alexandria, a fost condamnat la 3 ani de pușcărie. Pentru care motiv?
- Cine întocmea documentele pentru negrii care mergeau în locul clienților la examenele de licență de la Petrol și Gaze sau de la Universitatea de West?
- De ce credeți că s-a pus batista pe țambal pe acest dosar grotesc? Ce au făcut organele? Este normal ca toți copiii și nepoții noștri să fie conduși de asemenea specialiști de la Smîrdioasa?
- Care este motivul pentru care președintele Iohannis îl va desemna pentru funcția de șef al Guvernului chiar și pe câinele lui Liviu Dragnea?
Evident că nu va răspunde niciodată.
Așa cum nu va răspunde Liviu Dragnea pentru pretinsa promovare a femeilor din Tiliorman în toate funcțiile posibile din statul paralel. Pentru că mafia roșie este adevăratul stat paralel. Nu mai găsești loc de portar fără să-ți dai obolul. Nu te mai poți întoarce de doctori cu teze copiate, pentru care primesc bani din venitul amărâților. Ei ne conduc și nimeni nu e vinovat.
În acest context, a ieșit Girolamo Savonarola a tunat, a fulgerat și a comarat-o pe Vasilica cu un pavian. Imediat, moraliștii de la CNA l-au amendat drastic. Și doar mai pusese omul porecle cu deștele încârligate și cu ochii încrucișați, mai aprige decât asta și nu a pățit nimic. Costache Tăricelu i se părea „un vierme în untură”. N-a greșit și nu a pățit nimic. Dar cu pavianul a încurcat-o.
Păstorul Mihai Gâdea invită câte 4-5 mameluci, în frunte cu Ciuvică, dar dacă îndrăznește vreun invitat de altă părere să vină în cocina lui, se urcă toți cu picioarele pe bietul om. Sică Mandolină, epuizat de lupte politice grele în opoziție, l-a trimis în cocină pe Ionel Dancă. Purtătorul de vorbe este un om decent, dar și-a permis să aibă altă părere despre Laura Codruța Kovesi. El nu știa că invitatul trebuie să aibă aceeași părere cu Varanu. Cum altfel? Șerban Nicolae, Andreea Cosma, Mugur Ciuvică și generalul Pavel Abraham-Hero îi explicau ce trebuie să creadă el despre Kovesi și bietul om o ținea langa pe-a lui. „Nu înțelege nimic, domne!” Și Gâdea dădea din deșt la el.
Domnu Gâdea, dacă sunt cazuri de erori judiciare, de ce cereți pentru un polițist pedofil să plece un ministru de Interne? De ce? (...) Așa faceți și acum. De ce să plece șeful unei instituții pentru că un „portocală” inventează probe?”, nu se lasă Ionel Dancă.
Miha Gâdea, prufnea pe nări, dădea din deștu pe care îl ține de obicei sub nară, de parcă era trimis de Marele Inchizitor: „Să nu plece. Pupați-o în cur pe Kovesi... Pupați-o, domnule, în cur pe Kovesi”, după care s-a întorscu inteligența la Dancă.
Prin bantustane merge, dar în orice țară civilizată din lume, o asemenea emisiune era desființată pe loc și canalul, adică șanțul, dispărea. „Băi șmenarule, băi alcoolicule!”, zbiera mai an Gâdea la Traian Băsescu pentru că i s-a părut că fostul președinte a intrat în obiectivul camerei. Câmpul lui obsesiv este vast, are coșmaruri cu Traian și trebuie înțeles, ca orice bântuit.
Martorii Varanului au sărit la fel și în jurul Mimozei de la Interne: statul paralel i-a pus un microfon de jucărie în priză! Ea este urmărită și n-o mai caută nimeni, poate Dragnea, ca să-i pună jandarmi la dispoziție în locul agenților de la SPP. Dar dacă și-a pus-o singură? Mă refer la jucărie. Mai ales că ea scria cu mâna ei în 2012 că este „supprefect“. Măcar denumirea propriei funcții nu știe s-o scrie. La Interne, există oameni cu pregătire înaltă. Cum să pui o asemenea pupăză acolo? Pentru Dumnezeu, PSD are și specialiști de clasă, oameni de care nu ți-e jenă să-i auzi vorbind. Ei bine, cel mai mare partid pune pavianul de Tiliorman la lucru doar pe criterii de slugărnicie. România chiar nu este o țară de proști, dar bine măcar că au sărit ca arși părinții copiilor autiști…
Măcar ieșirea lui Victor Ponta are farmecul ei partinic. „Dragnea este un prost. Nu l-am turnat eu”. Cum să-l amendezi? Este o declarație politică despre cel mai puternic bărbat al patriei.

M-am dat cu barca pe… Regele Mihai!

Parcă am să-i aud pe bucureșteni vorbind așa. Deși, nu cred, fiindcă memoria colectivă este mai puternică decât ignoranța unui primar trecător. Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a rezolvat problemele urbei și mai rămăsese doar una. Unde să pună numele regelui Mihai. A sărit imediat din baie și a propus să boteze așa Piața Victoriei și a ieșit un scandal cât primăria. Nu s-a putut și i-a cășunat pe Lacul Herăstrău: „Din respect pentru Majestatea Sa Defunctă și pentru ca numele său să dăinuie în conștiința generațiilor viitoare, propunem Consiliului General să aprobe schimbarea denumirii parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I. Trebuie menționat că fostul Suveran a fost legat sufletește de acest loc al Bucureștiului, care a purtat o vreme numele tatălui său, Regele Carol al II-lea, iar Palatul Elisabeta, reședința din ultimii ani a Familiei Regale se învecinează cu parcul”. Poate facem cumva și-i dăm parcul lui Duda Întâiul, că, de trei decenii, urmașii lui Ion Iliescu s-au specializat în șulfării.
Există bulevarde întregi cu denumiri stupide în București: Bulevardul Lujerului, Șoseaua Orhideelor, Strada Docenților (o păstrăm totuși pentru ziua când va muri Ponta…), Strada Albatrosului, Bulevardul Energeticienilor, Bulevardul Abatorului (abatoare nu mai avem, tăiem vacile la… Botoșani, strict autentic), Bulevardul Tineretului, Bulevardul Uverturii, Bulevardul Geniului și tot așa…
În anul Centanarului, Bucureștiul este un oraș tot mai urât. Priviți cum arată Universitatea. Niște lighioane care pretind că fac artă nouă mâzgălesc tot felul de măscări pe toate clădirile. Nu scapă nici blocurile proaspăt isolate termic și vopsite. Într-o zi, l-am vă-zut pe un zănatic cu o găleată de var lavabil și cu o bidinea mare în Piața Kogălniceanu. Umpluse piața de tot felul de dungi. Vin trei polițiști și nu-i fac nimic. Nimic! Pentru asta plătim polițiști la primării.
Și Primărița vrea să-i ia Bucureștiului un nume vechi – Herăstrău – care evocă istoria locului și s-o lipească pe „Majestatea Sa Defunctă” în loc. Și totuși, femeia asta a lucrat în presă, credeam că s-a prins ceva de ea. Cum poți să faci așa ceva? Și ce dacă alți idioți au dat parcului numele sceleratului Carol al II-lea? Cum poți să spui senin „Majestatea Sa Defunctă”?
Sigur, nimic nu este un capăt de țară. Ce-ar fi dacă Șoseaua Pantelimon s-ar numi de mâine Bulevardul Ciordache?
Mai nou, Primărița vrea să restaureze „din rădăcini” cartierul evreiesc, ca o ofrandă pentru contribuția evreilor la unitatea națională a românilor. Că mare rol au avut ei și în Basarabia sau Bucovina, și în Transilvania. Au luptat mereu alături de români. „Atât eu ca primar general, cât şi colegii din Consiliul General, ne aducem o contribuţie şi încercăm să îi răsplătim pe membrii comunităţii evreieşti de la Bucureşti, care sunt personalităţi marcante ale cetăţii. Aşa cum ştiţi, clădirea de pe Lipscani în care se va amenaja Muzeul Holocaustului a fost transferată de la Primăria Capitalei către Institutul Elie Wiesel.
De asemenea, ne face o mare bucurie şi onoare ca Teatrul Evreiesc din Bucureşti să fie fost deja consolidat şi reabilitat. În bugetul din anul acesta, am introdus o sumă necesară, facem un prim pas în această direcţie, după 27 de ani de la Revoluţie, şi anume refacerea din rădăcini a Cartierului Evreiesc din Capitală, întregind în aşa fel Centrul Vechi al Capitalei României", a precizat Gabriela Firea, care visează la fotoliul lui Iohannis. Prin orice mijloace.

Pentru că putem!

"Am văzut pe un domn care este președintele Comisiei Europene, care exprima niște temeri personale, care ne dădea un fel de amenințări să modificăm legile conform deciziilor CCR.
Probabil că nimeni nu i-a spus că amenințarea este ridicolă și ușor etilică în condițiile în care toate deciziile Curții Constituționale sunt luate în considerare de Parlament și întotdeauna sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curții. Nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că așa scrie în Constituția României încă din 1991", a vituperat Șerban Nicolae contra lui Jean-Claude Junker. Cum să presupună careva că PSD încalcă până și propriile legi, că își mănâncă șefii de guverne fiindcă nu stau la aparat?
Gauleiterul Codrin Ștefănescu a explicat de ce elita PSD se comportă atât de aberant și de imatur. “Pentru că putem. Da, putem. PSD este ţinta predilectă a personajelor toxice care, împreună, unit, formează statul paralel. Aceste persoane care folosesc autoritatea în care sunt numiţi - ilegal şi neconstituţional - bugetul, subalternii şi informaţiile pentru a face politică, pentru a stabili cine trăieşte şi cine moare, cine e arestat şi cine e liber. Vor fi modificate Codurile Penale mult. În sens pozitiv. Societatea civilă este partea aia mare din România care ne-a votat şi ne-a dat această împuternicire. Cei de la #rezist, dacă vor să facă un partid unic, cu Kovesi preşedinte, prim-ministru şi împărat, trebuie să vină cu acest program în faţa românilor să-l voteze. Dacă românii vor o ţară cu #rezist, schimbăm şi steagul şi imnul cu #, iar noi ceilalţi ne aplecăm cu respect. Cât nu sunt votaţi şi au 5%, cu tot SRI-ul în spate, cu Coldea cu tot, nu poţi să vii să faci program şi să implementezi nişte idei pentru cealaltă mare majoritate care formează 50% sau 60% şi care a votat", a proorocit Codrin Ştefănescu. Eu i-aș sfătui pe feciorii din pretinsa opoziție de sticlă să învețe pe de rost acest pasaj. Au nevoie de el. Am scris și cu alt prilej, cu neuronii de la PSD poți să ridici o masă critică de 35% și e sufficient să călărească România un secol. Au trecut déjà 30 de ani.
Aproape 9.000 de pensionari de lux costă statul 800 de milioane de lei. Mai exact, 8.980 care beneficiază de pensii de serviciu, din care 3.435 beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pentru beneficiarii Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, pensia medie era, la finalul lunii noiembrie, de 13.728 lei, din care 12.548 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. De legea nr 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, beneficiau 879 persoane. Pensia medie era de 5.468 lei, din care 3.469 lei suportaţi de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte beneficiarii legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 800 de persoane, pensia medie cifrându-se la 3.698 lei (2.177 lei suportaţi de la bugetul de stat).
De legea 83/2015 pentru completarea legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.465 pensionari. Pensia medie era de 10.808 lei, din care 7.862 lei suportaţi de la bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curţii de Conturi se acordau unui număr de 602 persoane, pensia medie fiind de 7.585 lei, din care 4.487 lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor beneficiau 1.799 pensionari, pensia medie fiind de 3.774 lei (2.234 lei de la bugetul de stat).
Alături de clientela politicianistă, toți alcătuiesc garda pretoriană a lui Dragnea. Majoritatea cu dosare penale sau cu musca pe căciulă.
Cine să coaguleze un front în această conjuntură? Poate Ficusu din Dealu Cotrocenilor, care își manifestă periodic „îngrijorarea” și „preocuparea”? Numai să nu semene cu Traian Băsescu. Nu poți contracara cu floreta o namilă care vine cu parul spre tine. Eu cred că agresivitatea de limbaj a crescut în spațiul public și din cauza acestei neputințe.Litle Brother din China și supravegherea la nivel genetic

Avea dreptate micul Guevara mizerie: România trebuie să se lipească de China, am putea lua de-acolo și sistemul de spionaj social, iar PSD, această „mare valoarieeee!”, cum zice Adrian Ce Minune, ne-ar putea călări veșnic. Rămâne o sugestie pentru Liviu Dragnea. Este un avertisment care vine de la fundația Carnegie de la Moscova și de la Human Rights Watch.
De mai mulți ani, Ecuadorul, ca și alte țări din America Latină, suferă din cauza criminalităţii. Dar acum tehnologiile de supraveghere din China le-au venit în ajutor.
După ce a reușit să creeze un sistem de control absolut în țară, China a început să-și împărtășească experiența cu restul lumii.
"În întuneric, pe timp de noapte, șoferii nu se opresc de obicei la lumina roșie, chiar continuă să se miște foarte atent și la viteză mică. Acest lucru se datorează faptului că, în această perioadă, criminalii pot ataca pentru jefuirea mașinilor aflate la intersecții. La Quito și la Guayaquil, infracţiunile de stradă, cu caracter non-violent, și jafurile pe drumuri nu sunt neobișnuite. Turiștii trebuie să se ferească, în special, de hoţii de buzunare, care "lucrează" adesea la aeroport, în porturi, în stații, în locuri publice și în locuri cu mulțime mare".
Un astfel de avertisment pentru călătorii ruși din Ecuador poate fi citit pe site-ul web al departamentului consular al Ministerului de Externe al Rusiei. Ai sentimentul că nu este ușor să scapi întreg şi nevătămat din Ecuador. Cu toate acestea, este posibil ca informațiile să fie deja depășite. Ecuadorul a ajuns pe locul al patrulea în clasamentul celor mai sigure țări din America Latină, deși în 2010 era pe locul al unsprezecelea.
Și toate acestea datorită sistemului ECU911, care a venit în această ţară din China. În anul 2016, Ecuadorul a introdus un sistem chinez de supraveghere video, inteligent, echipat cu tehnologie de recunoaștere a feței. Camerele de luat vederi, instalate în 24 de provincii, supraveghează cele 16 milioane de persoane în permanență.
Sub supravegherea camerelor de luat vederi au ajuns marile aeroporturi, infrastructurile de transport, locurile aglomerate. "De când funcţionează acest sistem, criminalitatea din ţară s-a redus cu 24%, transformând Ecuadorul într-unul din cele mai sigure locuri din America Latină“, spune cu mândrie Sixto Erazo, adjunctul directorului de la sistemul ECU911, într-un dialog cu agenţia „Xinhua“.
Este curios că chinezii au donat Ecuadorului sistemul ECU911, care ar fi costat 14 milioane de dolari. E-adevărat, Rafael Correa, președintele Ecuadorului, declara că Beijingul contribuie la crearea unui sistem care vede tot cu doar două săptămâni înainte de vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping, din noiembrie 2016. În timpul vizitei, Xi Jinping şi Rafael Correa au vizitat sediul central al ECU911.
Corporația chineză de stat de import-export din domeniul electronicii CEIEC a ajutat Ecuadorul. Este o întreprindere de stat, angajată în fabricarea și exportul de dispozitive electronice pentru nevoi militare, precum și sisteme de securitate. În portofoliul de comenzi pentru export al companiei, se află nu numai sistemele de supraveghere video, ci și stații de radar.
În Ecuador, compania a construit un sistem cuprinzător de siguranță publică. Este vorba şi de camere inteligente, şi de un sistem de urmărire operațională a telefoanelor mobile. Potrivit lui Sixto Eras, prin intermediul căutării direcției dispozitivelor mobile, poliția a reușit să sporească în mod semnificativ detectarea cazurilor de furt sau pierdere de persoane. Polițiștii ecuadoriani sunt fericiți: au fost descoperite multe dispariţii.
Poate, pentru Ecuador, sistemul ECU 911 este un miracol tehnologic real. Totuși, acesta este doar o mică parte din ceea ce poate face China. Pentru a înțelege ce alte tehnologii avansate din domeniul securității și controlului pot da lumii tehnicienii din Republica Populară Chineză, merită să examinăm în detaliu ce este "ochiul care vede totul" din China.

Sistemul de gestionare a rețelei

Sistemul chinez de management al societății poate fi considerat într-adevăr una din cele mai tari invenții, împreună cu praful de pușcă și busola. Încă din anul 400 î.Hr., reformatorul chinez Shang Yan (商鞅), primul ministru al Regatului Qin (), a ordonat tuturor oamenilor să se împartă în grupuri de câte 5-10 familii. Trebuiau să se privească reciproc și să poarte răspunderea colectivă pentru infracţiuni. Plecarea și sosirea fiecărei persoane erau raportate periodic superiorilor responsabili de un grup de familii. Acest sistem a fost numit "baoji" (保甲). Împărțirea populației în grupuri mici, prin numirea unei persoane responsabile de fiecare unitate, a contribuit la crearea unui sistem de auto-reglementare avansat pentru acea vreme. Unul după altul era urmărit, oriunde se ducea şi era ordine peste tot.
Încă în zilele noastre, autoritățile chineze au decis să pună din nou în aplicare tehnologia dovedită de secole. În anul 2004, districtul Dongcheng a fost împărțit de Beijing în 1.652 de pătrate. Fiecare pătrat are latura de 100 de metri. Pare comic, dar, inițial, s-a făcut acest lucru pentru a optimiza procesul de service al cabinelor de transformare și al altor infrastructuri, cum ar fi toaletele publice. De-a lungul timpului, autoritățile și-au dat seama că folosirea unui astfel de sistem le ajută să controleze foarte ușor populația. În Dongcheng, au fost instalate peste tot camere de securitate. În plus, autoritățile locale și poliția i-au atras pe cei vigilenți. Gardienii voluntari trebuiau să patruleze acest pătrat şi să anunţe, să raporteze cazurile de încălcare a ordinii publice sau spargerea infrastructurii către șeful pătratului. Acela, la rândul său, transmitea datele către un singur centru de informare. În Centrul de informare, erau computerele puternice, care au acumulat informații de la camere și de la voluntari.
În baza de date a unui singur centru de informare, pe lângă fiecare infrastructură, chiar și până la băncile din parcuri, era luată în considerare întreaga populație, împărțită pe pătrate (aproximativ 200-250 de persoane). Persoana responsabilă de acel pătrat trebuie să raporteze toate schimbările: cine a părăsit cartierul, care, dimpotrivă, a venit. În acest context, toate sistemele informatice au fost combinate într-un singur sistem, astfel încât deplasările oamenilor s-au stabilit: de exemplu, în cazul în care o persoană şi-a schimbat locul de reședință, în cadrul districtului, atunci baza de date din alt pătrat va informa că el s-a mutat tocmai acolo.
Timp de trei ani de experimentare în zona Dongcheng din Beijing, numărul tulburărilor sociale și al conflictelor s-a redus cu 35%. Autoritățile au început să încerce să lucreze în același mod și în alte orașe: Shanghai, Yantai, Guangzhou. Dar acestea au fost mai degrabă inițiative și experimente ale autorităților locale. La nivel național, gestionarea rețelei a început în 2011.
La începutul anului 2011, în Orientul Mijlociu, se dezlănţuia primăvara arabă. Un val de proteste a trecut prin multe țări ale lumii arabe, iar în unele din ele, a dus la răsturnarea regimului sau la război civil prelungit. Rețelele sociale și Internetul au jucat un rol important în organizarea mișcărilor de protest. Mijloacele moderne de comunicare au permis să se mobilizeze în câteva zile mii de oameni și să se organizeze revolte în masă.
Autoritățile din unele țări au încercat în ultimul moment să limiteze difuzarea informațiilor prin măsuri punctuale. Autoritățile din Tunisia, de exemplu, au restricționat accesul la LiveJournal. În Egipt, cei mai mari furnizori, la indicațiile regimului Hosni Mubarak, au deconectat complet Internetul. Dar aceste măsuri nu au ajutat - era deja prea târziu.
În China, aceste evenimente au fost supravegheate intens, proiectându-le involuntar pe propriile lor regiuni tulburi din vestul și nord-vestul țării. În iulie 2011, Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez și Consiliul de Stat au elaborat „Propunerile privind consolidarea inovațiilor în managementul social». Documentul nu a fost publicat, dar, conform unor citate din el de pe site-urile guvernului chinez și din mass-media, putem concluziona că o parte semnificativă a documentului a fost dedicat pentru gestionarea rețelei.
A devenit clar faptul că managementul rețelei este un mecanism util, dar numai cu camerele de urmărire și voluntarii nu se poate rezolva totul aici. Era nevoie de un sistem complet interdependent de control asupra tuturor sferelor vieții, atât reale, cât și virtuale. Cum se poate face acest lucru ne-a arătat Chen Quango.

Chen Quango cel de Fier

În august 2011, un nou secretar de partid, Chen Quango, a fost numit în Regiunea Autonomă Tibet. Și el a început imediat să pună în aplicare ideea de gestionare a rețelei, și cu inovații semnificative. El a împărțit, de asemenea, toate zonele urbane în pătrate. Și a pus la fiecare 500 de metri câte o mică secție de poliție. Desigur, nu se putea fără camere cu tehnologia de recunoaștere a fețelor, care erau instalate literalmente la fiecare pas. Datele din camerele pătratelor subordonate sunt primite și procesate în aceste secții de poliție. În același timp, datorită proximității locurilor dintre ele, o patrulă a poliției poate apărea la fața locului într-un minut în cazul unei situații de urgență.
În plus, spre deosebire de districtul Dongcheng de la Beijing, unde patrularea pătratelor era efectuată de voluntari, Chen Quang îndeplinea această sarcină în Tibet exclusiv cu polițiști. Dacă în perioada 2007-2011, în Tibet, au fost recrutați 2830 de ofițeri de poliție, pe parcursul cincinalului 2011-2016, pentru protecția ordinii publice, au fost angajaţi deja 12.313 agenți noi.
Toate aceste măsuri au fost foarte eficiente: de cinci ani, de când Chen Quango se află la datorie în Tibet, nu a fost un singur caz de protest în masă, au avut loc doar opt cazuri de auto-incendiere (o modalitate larg răspândită în rândul tibetanilor de a protesta individual), în timp ce, în întreaga țară, au fost 150 de astfel de acte în aceeași perioadă. Astfel, Chen s-a recomandat ca un luptator de succes pentru stabilitate. Prin urmare, în 2016, a fost trimis într-o regiune și mai instabilă - Regiunea Autonomă Xinjiang Uiguria (XUAR).

Rețele de poliție de la pământ la cer

Autoritățile chineze erau preocupate mereu că provincia Xinjiang este o bombă cu acţiune întârziată, dar această preocupare a devenit mai intensă mai ales după "primăvara arabă".
Xinjiang este o regiune autonomă din Republica Populară Chineză, situată în partea de nord-vest a ţării. Este locuită, în ordinea densităţii, de uiguri, hani, kazahi, hui, kîrgîzi, mongoli, dongxiangi, tadjici, xibi, manciuri, uzbeci, ruși, miaoi, tibetani, zhuangi, dauri, tătari şi salari. Deşi uigurii sunt majoritari, islamul a fost interzis din 2014.
Într-o regiune în care trăiesc mai mult de 10 milioane de musulmani uiguri, sentimentele separatiste și radicale sunt puternice. În anul 2008, au avut loc tulburări masive. În 2013, nişte sinucigași au detonat o mașină chiar în Piața Tiananmen din Beijing. În 2014, uigurii radicali au organizat un masacru la gara din Kunming, capitala provinciei Yunnan, și o explozie în piaţa din Urumqi (centrul administrativ al provinciei Xinjiang). După aceste evenimente, președintele Xi Jinping a cerut "să se înființeze rețele de la pământ la cer" pentru a eradica terorismul. Chen Quango a plecat să se achite de sarcină cu toată răspunderea. În primul rând, el, ca și în Tibet, a amplasat secțiile de poliție la 500 de metri una de alta. Personalul de poliție a crescut semnificativ. De exemplu, în perioada 2003 - 2008, peste 5800 de polițiști au fost recrutați în regiune. Din 2009 până în 2016, au fost deschise 40.000 de posturi vacante. Numai în 2016, au fost recrutați 90.000 de polițiști noi. În regiune, pentru fiecare 10.000 de locuitori, există același număr de camere de supraveghere, ca și în alte părți ale țării, unde se urmăresc câteva milioane de oameni. Conform estimărilor firmei IHS Markit de cercetare a pieței, China deţine 46% din sistemele globale de supraveghere, cu o valoare de 17,3 miliarde de dolari.
În China, s-au instalat deja 176.000.000 de camere. (Pentru comparație, în Statele Unite ale Americii, există în total 50.000.000 de camere), iar până în 2020, vor fi instalate încă aproape 500 de milioane camere. O parte considerabilă a acestora va fi livrată, desigur, în provincia Xinjiang.
Cu toate acestea, sistemul de securitate din Xinjiang nu se limitează la acest lucru. Fiecare locuitor este supus procedurii de scanare a irisului. Acest lucru se face astfel încât cartea de identitate să nu poată fi falsificată. În plus, bazele de date ale poliției stochează fotografiile tuturor rezidenților înregistrați, această bază de date fiind conectată la rețeaua neuronală, pe baza căreia funcționează sistemul de recunoaștere a feței. Astfel, camerele stradale pot urmări într-un mod automat mișcarea oricărei persoane prin oraş.
În multe centre comerciale, scanerele sunt instalate în fața intrării, ele recunosc fețele și verifică identitatea vizitatorilor. Pentru a merge la stația de benzină, o persoană trebuie să-și scaneze drepturile pe un dispozitiv special, numai atunci bariera este deschisă și poate opri la o benzinărie. Dacă o persoană apare ca suspectă în dosarul de poliție, sistemul trimite automat un avertisment la secția de poliție. În același timp, suspecţii pentru poliție nu pot fi numai persoane cu trecut criminal. Ar putea fi activiști pentru drepturile omului, pur și simplu uiguri etnici-musulmani. Recent, agenţia Bloomberg a raportat, citând o sursă familiarizată cu proiectul, că autoritățile au pus în funcțiune un sistem echipat cu inteligență artificială, care avertizează poliția în cazul persoanelor suspecte, care se abat de la activitatea şi de la ruta obișnuită - mai mult de 300 de metri de casă. Pe fiecare mașină înregistrată în Xinjiang, conform ordinului autorităților, se instalează senzori speciali pentru geolocație. În acest caz, o mașină cu numere dintr-o altă regiune nu poate intra pur și simplu în oraș. Camerele rutiere avertizează în prealabil în legătură cu apropierea de oraş a "unei mașini străine". Fiecare intrare în orașele mari din Xinjiang este dotată cu puncte de control speciale. Vehiculele străine sunt examinate cu atenție, șoferii și pasagerii sunt verificați prin documente și fotografiați.
Polițiștii merg pe străzi cu gadget-uri speciale. Este vorba de un analizor de conținut mobil. Ei pot opri orice persoană de pe stradă și să-i ceară telefonul mobil. Conectează telefonul mobil la acest obiect gadget, care, indiferent de modelul telefonului, determină, în mod independent, prezența unui conținut interzis, sensibil din punct de vedere politic. Prin urmare, este o practică obișnuită ca oamenii să aibă două telefoane: unul este ținut acasă, iar celălalt este plimbat pe stradă. Pe de altă parte, toate numerele mobile sunt înregistrate. Prin urmare, autoritățile știu câte dispozitive mobile are un om.
În Xinjiang, chiar și numărul cuțitelor de bucătărie se controlează strict. Puteți cumpăra un cuțit numai prin prezentarea cărții de identitate. Toți vânzătorii acestui produs au fost obligați să cumpere echipament special scump.
În cazul în care o persoană cumpără un cuțit, pe lamă va grava cu laser codul QR, care conține informații complete despre cumpărător. Numai după aceea, cuțitul este dat cumpărătorului. Aparent, în amintirea masacrelor de la Kunming, autoritățile au decis să aplice astfel de măsuri extreme.

Sub masca unui medic

Abdul Karem Abdulayni nu a mers la medici de peste 40 de ani. Locuiește într-un sat montan îndepărtat din Xinjiang, iar pentru a ajunge la spitalul orașului este o aventură pentru el. Dar paramedicii au venit la el. I-au măsurat tensiunea, i-au făcut cardiograma, i s-a efectuat un test rapid de sânge. S-a dovedit că uigurul în vârstă are multe glucide în sânge. Curând, medicii vor veni la el din nou; dacă nivelul glicemiei nu se normalizează, va trebui să înceapă tratamentul pentru diabet. Și Tursun Rejep a suferit mult timp de hipertensiune arterială, dar el s-a adresat rareori medicilor. Examinarea medicală gratuită a arătat că suferă de o boală coronariană și de o pneumonie cardiacă. Tursun Rejep a fost spitalizat imediat fără formalități birocratice inutile. Patru zile mai târziu, pacientul se simţea mult mai bine.
Povestiri similare sunt adesea relatate de presa oficială din Xinjiang. În timp, examenul medical gratuit anual, pe care autoritățile îl plătesc pentru întreaga populație din Xinjiang, de la vârsta de 12 la 65 de ani, a ajutat la identificarea bolilor grave. În regim de testare, programul a început să fie realizat în 2016. În 2017, potrivit unui raport de pe site-ul Consiliului de Stat al Chinei, 18,8 milioane de persoane au fost supuse unui examen medical. În acest caz, populația întregii regiuni este de 21,8 milioane de persoane. Autoritățile județene raportează că „dispensarizarea se face pentru fiecare locuitor din așezările cele mai îndepărtate". Pentru studiul de masă din 2017, s-au cheltuit 1,5 miliarde de yuani.
În mod oficial, se declară că dispensarizarea medicală generală se face pentru depistarea precoce și pentru tratamentul bolilor, pentru îmbunătățirea sănătății și calității serviciilor medicale într-o regiune relativ săracă, precum și pentru crearea unei baze digitale a bolilor populaţiei.
Scopul, desigur, este nobil. Dar Xinjiang nu este singura regiune relativ săracă din China. De ce acest "examen medical pentru toți" se face numai pentru locuitorii din Xinjiang?
Răspunsul la această întrebare a fost găsit de organizația Human Rights Watch. În decembrie 2017, organizaţia a publicat o anchetă în care este raportat că, în timpul dispensarizărilor gratuite, se adună probele de ADN de la populația din Xinjiang, care sunt apoi transmise către agențiile de aplicare a legii. "Colectarea masivă de mostre de ADN este în sine o încălcare gravă a drepturilor omului. Chiar mai rău, acest lucru este fraudulos sub masca unei examinări medicale gratuite ", a scris HRW. În susținerea acestor afirmaţii, organizația prezintă un document: „Instrucțiuni de lucru pentru înregistrarea precisă și pentru verificarea populației Regiunii Autonome. Documentul, potrivit HRW, a fost lansat de către Grupul de coordonare a sistemului de înregistrare a numelui real, pentru management și servicii . HRW se referă la site-ul administrației orașului Aksu, pe care a fost publicat textul integral al acestui document (acum pagina pe care a fost dat link-ul nu mai există și nu apare nici în cache-ul motoarelor de căutare).
Dar a fost găsit un alt document: „Planul de implementare a activităţii pentru înregistrarea exactă și verificarea populației județului Yining“ (de asemenea situat în Xinjiang, publicat pe site-ul administrației județene. Acesta prevede că obiectivul principal al programului este să colecteze și să verifice datele privind numărul real de persoane din regiune pentru a colecta fotografii, amprente digitale, scanarea irisului, date privind grupele de sânge și ADN-ul populației în general, cu vîrsta cuprinsă între 12 și 65 de ani. Și pentru reprezentanții grupurilor ţintă și pentru rudele acestora, nu există restricții de vârstă.
Toate datele trebuie colectate și raportate la numărul de identificare a persoanei pentru a crea o bază de date electronică a întregii populații. Potrivit documentului, agențiile de aplicare a legii din domeniu sunt responsabile pentru colectarea datelor biometrice (fotografii, amprente digitale, scanări de iris). Pentru prelevarea probelor de ADN, răspund profesioniștii locali din domeniul Comitetului de Stat pentru sănătate și planificare familială din. Colectarea în masă a probelor de ADN trebuie efectuată în timpul examenului medical anual gratuit, se arată în document.
Pe site-ul său, HRW dă o traducere neoficială în limba engleză a „Ghidului de lucru pentru înregistrarea corectă și verificarea populației regiunii autonome (XUAR).“
Și, deși documentul original nu a putut fi găsit, s-a găsit textul „Planului de implementare a lucrărilor privind înregistrarea corectă și verificarea populației din judeţul Yining“, care este aproape identic cu textul pe care îl dă HRW.
Prin urmare, putem face presupunerea că documentul găsit de către activiștii pentru drepturile omului a fost eliminat de pe site-urile oficiale ale administrațiilor și toate urmele de pe Internet s-au curățat după ce HRW le-a publicat.

Spionajul biologic în China
În China, examenul medical anual este voluntar. Cu toate acestea, autoritățile au lansat o campanie pe scară largă, convingând populația de necesitatea acestei acţiuni. Și o fac extrem de agresiv. La televiziunea locală, se prezintă relatări regulate despre locuitorii fericiți ai satelor care au fost examinați, fără a cheltui niciun yuan pe consultaţii și au aflat la timp despre bolile lor periculoase. Oamenii au primit repede îngrijiri medicale de înaltă tehnologie, iar acest lucru le-a salvat viața. În același timp, se citează în mod regulat vorbele lui Xi Jinping, care a declarat la Congresul Național pentru Igienă şi Sănătate din 2016 că „este imposibil să construim o societate cu prosperitate medie a tuturor oamenilor fără sănătate».
Ce fac ei însă la examenul medical? În conformitate cu „Planul de implementare a procedurilor de examinare medicală a populației“, programul include o inspecție generală, auscultație (ascultarea organelor interne cu un stetoscop), hemoleucograma şi analiza pentru glucoză, analiza urinei, ECG, ecografie cu ultrasunete pentru diagnosticul de ficat, rinichi, pancreas, radiografierea organelor din zona pectorală.
În acest context, pacienții nu sunt informați cu privire la prelevarea probelor de ADN.
De ce este periculoasă pentru un om prelevarea secretă a probelor biologice? De fapt, probele ADN sunt date personale confidențiale ale unei persoane. Colectarea lor fără consimțământul personal încalcă dreptul fundamental al omului la inviolabilitatea corporală, la protecția vieții și a sănătății. Utilizarea acestor date trebuie să fie strict reglementată. În caz contrar, ele pot fi folosite pentru supravegherea totală a oamenilor, inclusiv la nivel genetic.
În timpul vieţii, omul lasă în mod inevitabil urme genetice: de exemplu, salivă, amprente pe veselă, păr pe îmbrăcăminte și mobilier etc. Astfel, este posibil să se identifice și să se urmărească locul șederii unei persoane, cercul său social. Acest lucru este posibil, chiar dacă o persoană, de exemplu, și-a schimbat radical portretul, fizionomia, deoarece codul genetic rămâne același în toată viața sa. În plus, este posibil să se identifice, să se monitorizeze și să se exercite presiuni asupra rudelor persoanei căutate.
Au existat precedente în China. Anul trecut, poliția a anunţat capturarea unui ucigaș în serie, care a violat și a ucis peste 11 femei. Nu putea fi prins de mulți ani. Și acum, cu ajutorul tehnologiei de analiză a ADN-ului, criminalul a fost prins prin intermediul analizei probelor ADN, prelevate de la unchiul acestuia. În județul Qianwei din provincia Sichuan, paramedicii au mers la școli pentru a colecta mostre de ADN de la toți elevii de sex masculin. După un timp, s-a aflat de ce au făcut acest lucru. Astfel, poliția a reușit să rezolve asasinarea a doi proprietari de magazin acum nouă ani - s-a ajuns la acei infractori prin intermediul unor rude mai îndepărtate, care studiază la școală.
China are cea mai mare bază ADN din lume. Liu Shuo, directorul Centrului Securităţii Publice pentru examinarea probelor fizice din Republica Populară Chineză, a scris un articol în revista de specialitate "Tehnologia criminalisticii", în care afirmă că, în anul 2016, existau în bazele de date ale poliţiei chineze 54 de milioane de profiluri de ADN. Pentru comparație: în Statele Unite ale Americii, această bază de date are doar 13 milioane de profiluri.
În planurile poliţiei chineze, se prevede ca această cifră să crească la 100 de milioane de profiluri, până în anul 2020. Acest lucru înseamnă că, în fiecare an, trebuie să se adune material biologic la fel de mult cât s-a strâns în Statele Unite ale Americii, în peste 20 de ani. Poliţia este încurajată să-şi îndeplinească sarcina.
Banca de date ADN a devenit o armă de distrugere precisă, care este utilizată de către poliție în investigarea și rezolvarea crimelor”, scrie Liu Shuo. În acest scop, poliţia a cheltuit deja mai mult de un miliard de yuani.
Pe de altă parte, poliția chineză nu se confruntă cu obstacole juridice în această chestiune, ceea ce îi oferă un avantaj semnificativ față de colegii din străinătate. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, probele de ADN pot fi colectate numai de la cei condamnați pentru crime grave în cele mai multe state. În alte state, există totuşi o înlesnire: colectarea probelor biologice se poate face și de la oamenii aflaţi în curs de investigare.
În China, articolul 130 din Codul de procedură penală prevede: „Pentru a stabili circumstanțele specifice, natura prejudiciului sau starea fizică a victimei sau a suspectului, se poate efectua un examen medical, se pot lua amprentele digitale, se colectează probe de sânge, urină și alte materiale biologice. În cazul în care suspectul refuză procedurile, anchetatorii pot, dacă este necesar, să insiste asupra procedurilor de executare. Inspecția și prelevarea de probe biomateriale trebuie efectuate de către persoane de același sex ca suspectul." Codul penal nu oferă alte explicații cu privire la această problemă.
În 2011, Administrația Generală a Chinei pentru Supravegherea calității, inspecției și carantinei, împreună cu Comitetul de Stat pentru Standardizare din China au publicat un proiect al documentului „Tehnologiile Securităţii informațiilor - instrucțiunile de protecție a datelor cu caracter personal", elaborat de Ministerul Industriei și Informațiilor din China. Acolo se arată că prelucrarea datelor cu caracter personal nu poate fi efectuată fără acordul persoanei căreia îi aparțin, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. Documentul nu explică ce fel de cazuri ar fi acelea. Dar, la sfârșitul lunii decembrie 2017, aceeași structură a lansat „Tehnologia de securitate a informațiilor - standardele privind protecția datelor cu caracter personal". Documentul a fost elaborat de Comitetul tehnic chinez pentru Standardizare în domeniul securității informațiilor și va intra în vigoare în luna mai 2018. În document se precizează că strângerea, utilizarea, transferul și dezvăluirea informațiilor cu caracter personal, inclusiv date personale „sensibile“, se pot efectua fără acordul persoanei căreia îi aparțin, în cazul în care aceste acțiuni sunt direct legate de siguranţa de stat sau de siguranța publică, de apărarea națională, sănătatea publică, de interesul public important, de investigarea crimelor, condamnarea și executarea pedepselor. Materialele biologice sunt denumite aici drept „date sensibile cu caracter personal“.
Desigur, uneori, studiul probelor ADN este necesar pentru detectarea infracțiunilor. Cu toate acestea, practica arată că strângerea și prelucrarea de rutină a materialelor biologice nu se justifică, cel puțin din motive economice.
De exemplu, poliția din Daqing (nord-estul Chinei) a colectat 340.000 de eșantioane. Dar acest lucru a ajutat la dezvăluirea doar a 136 de crime. Potrivit reprezentantului poliției municipiului, majoritatea crimelor sunt comise de recidiviști, de aceea , este recomandabil să colecteze materiale biologice numai în anumite grupuri ţintă. Între timp, autoritățile din Xinjiang au cheltuit peste 60 de milioane de yuani pentru a achiziționa echipamente pentru prelucrarea probelor ADN. De ce sunt investiți atâţia bani?
Este curios că programul examenului medical gratuit și, prin urmare, colectarea în masă a probelor ADN a început în anul 2016, adică atunci când Chen Quanguo a preluat funcţia de secretar al partidului în provincia Xinjiang. Se poate presupune că Chen Quanguo a decis să construiască un sistem de control total: fizic, digital și chiar genetic. Apropo, în grupurile-ţintă, care nu fac obiectul unor limite de vârstă pentru colectarea ADN-ului, se află lucrători migranţi, care nu au reședința în Xinjiang. Combinarea materialului ADN cu alte date numeroase, cum ar fi cele oferite de camere sau scanere de iris, este foarte posibil să creeze un ochi atotputernic şi atoatevăzător, care știe dedesubturile fiecărei persoane dintr-un oraș.

O mare de informații
Potrivit martorilor oculari, viața în Xinjiang seamănă acum cu o ședere într-un obiectiv cu regim închis. Numeroase grupuri înarmate de poliție, puncte de trecere şi de control, cum ar fi punctele de blocaj, oraşe împărțite în pătrate, de camerele de securitate și de scanere. Desigur, o mare masă a populației musulmane radicale din Xinjiang este o sursă serioasă de instabilitate în țară. Xinjiang este încă o regiune săracă, cu o rată ridicată a șomajului. Diferite organizații teroriste, inclusiv ISIS, recrutează intens locuitori din Xinjiang. Deci, putem înțelege preocupările autorităților.
Însă vor ajuta oare sutele de milioane de camere de filmat şi colectarea de material biologic de la milioane de oameni la rezolvarea problemelor din provincia Xinjiang? Sistemul va ține evidența tuturor, îi va urmări chiar pe toţi? Nu cumva mașina polițienească se va îneca în marea de date?
Poate că nu contează controlul în sine, ci gândul că Big Brother se uită la tine tot timpul? Poate sunt aceleași restricții morale, care, potrivit multor cercetători chinezi, sunt atât de dorite în societatea modernă? După cum spunea Sophie Richardson, directoarea filialei din China a organizaţiei Human Rights Watch, este important ca oamenii să știe că sunt sub control constant.
Nu contează dacă poliția se uită la ei sau nu în același timp. Va fi o percepţie a subconştientului, desigur, dacă le va afecta comportamentul și modul de viață, de cercetare și producție, când sistemul de control va fi complet reconstruit și ajustat?
O experiență preţioasă și nişte cunoștințe valoroase pot fi împărtășite. În Ecuador, este deja linişte. Compania națională de import-export de electronică CEIEC din China și-a extins rețeaua în Laos, Myanmar, Venezuela, Brazilia, Bolivia și Peru.
Apropo, singura reprezentanţă a companiei chineze din Europa este la Moscova.
Mare lucru să nu facă și băieții noștri acest pas important pentru demnitatea umană… Ce sculă genial ar fi acest system pentru gauleiterul Codrin Ștefănescu!

Viorel Patrichi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu