Oana Cristina Patrichi - Tehnologia de creștere a vacilor de pe Insula Jersey
Pe Insula Jersey, se află 5000 de vaci din rasa cu același nume, din care 3000 se
mulg. Tot acest efectiv este distribuit în
22 de cirezi pe toată insula. Primele 12 ferme au câte 300 de vaci.
Proprietarii vor să ajungă în timp la 15-18 ferme, fiecare cu peste 200 de
vaci. O singură fermă este independentă de cooperativă și are propriul magazin
pe insulă, unde vinde brânzeturi, iaurt și înghețată. Este o cireadă mică, de
60 de vaci și se numește Classic Herd. Pe insulă există și o cireadă de 300 de vaci pentru carne.
Venind aici, am înțeles de ce urmașii normanzilor din
Jersey au urcat vaca pe lirele lor, alături de portretul reginei. Ca să înțeleg
cum s-a format nucleul genetic al rasei Jersey, am vorbit cu Alan James,
managerul de producție al Lăptăriei Jersey, cu James Godfrey, director general
la Societatea Regală pentru Agricultură și Horticultură de pe Insula Jersey, și
cu David Hambrook, managerul general al societății Jersey Island Genetics.
A existat presupunerea că rasa ar putea proveni din
Israel (Palestina) , deci din Orientul Mijlociu, dar, din punct de vedere
genetic, Jersey este mai apropiată de
vacile din stepele rusești. Numai pe această insulă s-a putut însă realiza
izolarea genetică absolută timp de sute de ani pentru a decanta o asemenea
valoare. Vacile Jersey sunt foarte rezistente la frig si căldură extremă. Le poți
vedea în Orientul Mijlociu, în Dubai sau în... Quebec.
În cea mai mare parte a anului, pasc pe pășuni
supraînsămânțate. Iarna, primesc porumb de siloz, fân, semifân și concentrate.
Nu prezintă distocii la fătare, pentru că au cartilaje foarte flexibile în
pelvis. Vițelul rămâne lângă mamă după fătare și este alăptat de două ori pe
zi.
Au făcut unii încrucișări cu Belgian Blue, dar metișii
arătau ca niște monștri. Au obținut vaci de carne, dar nu au avut distocii.
Fermierii primesc 47 pence pe litrul de lapte și Paul
Houze consideră că este un preț bun, dat fiind costul furajelor de 35 – 40 de
lire pe tonă. “Acum conducerea unei ferme este complexă. Trebuie să știi cum să
operezi o afacere. ªi apoi înveți să mulgi vaca. Pe timpul meu, mulgeam vaca și
speram să vină cineva să cumpere laptele,” își amintește Paul Houze.
În privința tehnologiei, s-a dorit la un moment dat
introducerea instalației rotative de muls, dar acest dispozitiv este pentru
cirezi foarte mari și nu au așa ceva pe insulă. Era greu pentru că trebuia să
aducă tehnicieni din afară, iar
transportul pe timpul iernii este dificil. Costul și insecuritatea au făcut ca
fermierii să renunțe.
Avantajul că fermele se află pe o insulă este nivelul
excelent de sănătate. Bolile de pe continent sau din Martea Britanie nu ajung
aici. Nu au tuberculoză, brucella sau alte boli. Dezavantajul de pe insulă este
accesul dificil la tehnicieni și la tehnologie, atunci când este nevoie.
Organizarea
La început, existau 1000 de ferme pe Jersey, dar toate
erau foarte mici, de numai 6 vaci unele. Au decis să facă cirezi mai mari și
acum au 22 de ferme. Avantajul: prețul de cost și calitatea laptelui.
Dezavantajul: riscul pierderii întregii cirezi din cauza vreunei boli, ceea ce
poate reduce cu 20% întregul șeptel al insulei. Soluția a fost să nu importe
vaci vii și lapte. Este, de asemenea, o
problemă de comerț, pentru că dacă imporți vaci și lapte, acestea pot scoate
vaca Jersey de pe piață.
În anul 1833, s-a creat Asociația crescătorilor, iar
Cartea Cirezilor (Cartea de Rasă) a fost creată în 1866. Această carte
înregistrează pedigree-ul vacilor încă de-atunci. Cuprinde înregistrări despre
parametrii laptelui, despre boli, certificatele bolilor. Jersey Genetics este
un semtest. Se ocupă de colectarea materialului seminal de la tauri, îl
procesează, apoi ameliorează rasa prin importuri.
Exigențe pentru taurii de import
Din 2008, guvernul a schimbat legea și a permis
importul de tauri vii. David Hambrook spune că sunt trei cerințe minime pentru
a importa un taur pe insulă:
I Originea
- pedigree înregistrat timp de 7 generații;
- certificat că nu există niciun taur din altă rasă
printre strămoșii lui;
- testare ADN a identității taurului;
- testare ADN pentru strămoși;
- testare ADN pentru rasă.
II Certificat de sănătate.
III Testare genetică.
“Nu interzicem importul pe baze genetice, dar îi lăsăm
pe fermieri să decidă. Ei vor ce e mai bun din punct de vedere genetic, dar noi
nu vrem să importăm cei mai buni tauri pentru că se poate ajunge la
consangvinizare. Îi încurajăm pe fermieri să poarte discuții deschise. Avem un
club al fermierilor miercuri seara în timpul verii, unde discută despre fermele
lor și îi încurajăm pe fermieri să fie diferiți.”
Au monitorizat nivelul de consangvinizare. Au realizat un program de cercetare cu SUA,
au trimis mostre de spermă din 1960, de la peste 400 de tauri. Au comparat
nivelul de consangvinizare și au constatat că este aproximativ același cu al
populației de vaci din SUA. “Deci este un lucru bun. Am fost foarte atenți la
acest lucru.”
David Hambrook
este managerul general la Jersey Island Genetics, care este o subsidiară
a Societății Regale pentru Agricultură și Horticultură din Jersey. Compania se
ocupă de colectarea materialului
seminal, cumpără spermă, importă echipament și face controlul drastic al
laptelui. În privința Cărții Cirezilor, este a doua rasă din lume care are o
singură Carte de rasă, după rasa Hereford.
Cum spuneam, Cartea de Rasă împlinește 150 de ani în
2016. În 1833, s-a creat societatea regală, care a trimis oameni pe insulă ca să
caute cele mai bune animale. Au notat orice detaliu: culoarea părului, culoarea
limbii etc. Li s-au dat nume. Pentru tăurași, s-au asigurat că au mame
potrivite. Scopul Cărții de Rasă a eliminarea animalelor indezirabile.
Cel mai bun lapte din lume
Cea mai mare
parte a laptelui de pe insulă este procesat printr-o cooperativă, care se numește
Lăptăria Jersey, apărută în 1952. Este deținută de fermieri. O cooperativă
statutară, creată printr-o lege a guvernului de pe insulă. Principiul e simplu:
nu furnizezi nimic, nu iei nimic. Prețul laptelui este o combinație între prețul
produsului și investiția producătorilor în lăptărie.
Lăptăria vinde tot laptele și produsele. Se deduc
cheltuielile și reinvestițiile, iar restul e dat producătorilor, proporțional cu contribuția
lor. În plus, sunt bonusuri plătite pentru calitatea laptelui. De asemenea, se
deduc bonusurile dacă laptele nu este de calitate. Sunt și bonusuri dacă
îndeplinești condițiile contractului cât mai bine: cantitatea mai mare de lapte
livrat lăptăriei.
Alan James mi-a vorbit despre Lăptăria Jersey, care
produce lactate pentru cele mai scumpe hoteluri din Anglia și din lume.
Desigur, și pentru familia regală din Anglia. Calitatea produselor diferă în
funcție de solicitant.
Lăptăria are 64 de angajați. Când preiau laptele de la
fermieri, iau probe pentru depistarea antibioticelor, a cantității de apă din
lapte, chimicale, conținutul de grăsime și de bacterii. Aici ajung 13.5
milioane de litri în fiecare an. Este o fabrică nouă, construită de cinci ani. Face o gamă largă de produse: lapte
proaspăt, lapte cu viață lungă, unt, mai multe sortimente de înghețată, smântână,
diverse tipuri de iaurturi. O singură fabrică face toată gama de produse
lactate. Lucrează patru zile pe săptămână în procesare, de la 6 dimineața până
la 15.45. În weekend, nu procesează nimic, dar colectează lapte. În fabrică
lucrează mai multe naționalități: Jersey beans (localnicii din Jersey),
englezi, francezi, portughezi, polonezi și o româncă în laborator. Unii au
lucrat aici peste 30 de ani. Toți sunt mândri că produc cele mai bune lactate
din lume.
“Trebuie să rămânem competitivi”
Cea mai mare parte din cei 13 milioane de litri de
lapte, adică 9 milioane, ajung pe insulă. Exportă unt în UK la supermarketul
Mark&Spencer, vând prin rețea de distribuție înghețată la 10 centre de
distribuție din Anglia, Honk Kong, Koreea de Sud, Burma, trimit unt în Japonia.
Folosesc o firmă de intermediari ca să-și
vândă produsele pe piața internatională.
“Trebuie să rămânem competitivi pentru că marca noastră este calitatea. Ca o
afacere mică, am vrea să vindem la
supermarketuri din UK, dar avem voie să vindem o cantitate prea mică de
produse. ªi nu era viabil să continuăm.” Am aflat că și Alan James are timp
liber: joacă golf, gătește și este un bucătar bun.
Insula este independentă politic de Marea Britanie și
de UE. Nu primește ajutor financiar de
la UK sau UE, dar nici nu trebuie sa plătească taxe acestor organisme. Face
comerț liber cu ambele, dar totul trebuie să fie în conformitate cu standardul
european. Cu Asia, își pot stabili singuri standardul, dar este de obicei mai
ridicat decât al lor. În multe cazuri, ei au adoptat standardul european, așa că
lăptăria Jersey se încadrează.
James Godfrey, director general la Societatea Regală
pentru Agricultură și Horticultură din Jersey, spune că agricultura a fost cea
mai importantă parte a vieții de pe Jersey. Din anii 1920-1930, rolul
agriculturii a scăzut. După 1950, turismul a înflorit. După 1970, serviciile
financiare au preluat conducerea, fiind cea mai importantă industrie acum.
Implicarea Guvernului
Înainte de cooperativă, existau mai mulți crescători
cu câteva vaci fiecare. O cireadă de 20 de vaci era mare atunci. Oamenii se
duceau la fermă să cumpere lapte și produse lactate, un proces “foarte
informal”, după cum spune James. Guvernul s-a implicat într-o lăptărie. Lăptăriile
care nu puteau vinde laptele îl dădeau
acestei fabrici. După 1952, Guvernul a decis ca tot laptele să fie dat unei
singure lăptării pentru că soluția anterioară n-a funcționat.
Acum cooperativa este deținută de producători, dar ei
nu au acțiuni în această cooperativă. Dacă toți vor vrea să părăsească
cooperativa, va fi o problemă: cum se vor împărți bunurile lăptăriei? “Dar
afacerea continuă, ca și cum nu se va termina niciodată,” spune James.
Oana Cristina PATRICHI
Corespondență din Marea Britanie
.
Mi-au placut pozele. Lol!
RăspundețiȘtergere